Škof Jamnik kritičen do vključitve pravice do splava v Listino Evropske unije

11.4.2024 Ljubljana COMECE, Življenje
Foto: Tatjana Splichal Foto: Tatjana Splichal

Evropski parlament se je na glasovanju ta teden izrekel za vključitev pravice do splava v Listino Evropske unije o temeljnih pravicah: resolucijo je v Bruslju podprlo 336 poslancev, 163 jih je bilo proti, 39 se jih je vzdržalo.

Za spremembo listine bi bilo potrebno soglasje vseh držav članic, verjetnost za to pa je predvidoma majhna. Predlog evropskih poslancev so že vnaprej kritično ocenili evropski škofje, ki zatrjujejo, da je pravica do življenja temelj vseh drugih človekovih pravic.

Za mnenje o današnjem izidu glasovanja je spletna Družina prosila ljubljanskega pomožnega škofa dr. Antona Jamnika, člana Komisije škofovskih konferenc pri Evropski uniji in predsednika Komisije za etiko pod okriljem ComECE:

»Sprejem te resolucije je nekaj resnično žalostnega za Evropo in osebno sem presenečen, da jo je podprlo tako veliko število evropskih poslancev. Toda ob tem moramo vendarle imeti v mislih naslednje: zanjo je glasovalo zgolj 336 od 705 poslancev Evropskega parlamenta, kar pomeni, da je resolucijo podprlo 47,7 odstotkov poslancev, torej manj kot polovica,« je pojasnil škof Jamnik.

Čeprav je grozljivo, meni predsednik Komisije za etiko pri ComeECE, da je takšna resolucija sploh sprejeta, moramo vendarle imeti pred očmi celotno število poslancev in resolucijo jih je podprlo manj kot 50 odstotkov. Kljub hudim težavam, s katerimi se srečuje Evropa, še vedno obstaja upanje, da si kar velika večina poslancev prizadeva za ohranjanje dostojanstva človeškega življenja.

Sprejetje te resolucije je namreč v nasprotju z vsemi drugimi akti, v popolnem protislovju z Listino EU o temeljnih človekovih pravicah, ki brani človekovo življenje, ki zagovarja temeljno pravico do življenja od spočetja do naravne smrti, je pojasnil dr. Jamnik in spomnil, da je v ozadju te resolucije nekaj držav, na čelu s Francijo: francoski predsednik Macron je leta 2022, ko je Francija predsedovala EU, dal pobudo, da se splav vpiše v Listino EU o temeljnih človekovih pravicah. To je čakalo skoraj do letošnjih volitev v Evropski parlament v mesecu juniju: na ta način so v parlamentu nekoliko »izmerili svoje moči«. Po škofovem mnenju današnje glasovanje vendarle kaže, da tako velika večina, kot so morda pričakovali, resolucije ni potrdila.

»Kljub današnjemu rezultatu torej še vedno obstaja upanje, da bo Evropa ostala zagovornica življenja, da bo spoštovala življenje in naredila vse za dostojanstvo žene, dostojanstvo materinstva in obrambo najbolj ranljivih, med katerimi je tudi človeški zarodek, da bo spodbujala družine, matere, očete in celotno družbo, da je naklonjena čudežu življenja,« je sklenil predstavnik SŠK v Komisiji škofovskih konferenc Evropske unije.

Vir novice: Družina