Slovesno zapiranje svetoletnih vrat v Cerkvi na Slovenskem

18.10.2016 Cerkev na Slovenskem Cerkev v Sloveniji, Jubilej usmiljenja
Svetoletna vrata v baziliki na Brezjah Svetoletna vrata v baziliki na Brezjah

Papež Frančišek bo na nedeljo Kristusa Kralja, 20. novembra 2016, slovesno zaprl svetoletna vrata v baziliki svetega Petra v Rimu. Za krajevne cerkve je v navodilih določeno, naj bo to eno nedeljo prej, 33. nedeljo med letom, 13. novembra 2016.

Slovenski škofje bodo zapirali svetoletna vrata po naslednjem sporedu:

Škofija Celje
V Škofij Celje bodo svetoletna vrata po romarskih in župnijskih svetiščih zaprli domači župniki v nedeljo, 13. novembra 2016, pri župnijskih svetih mašah. V stolnici sv. Danijela v Celju pa bo celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek slovesno zaprl sveta vrata na škofijski slovesnosti, na praznik Kristusa, Kralja vesoljstva, v nedeljo, 20. novembra. Ob 15.00 bo molitvena ura, ob 16.00 pa slovesno somaševanje škofa Lipovška in duhovnikov ob sodelovanju vernikov iz vse škofije.

Škofija Koper

V nedeljo, 13. novembra 2016, bo obred zapiranja svetih vrat v stolnici v Kopru ob 10. uri vodil koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak. Popoldne ob 16. uri bo enak obred vodil tudi v baziliki na Sveti gori. V Logu pri Vipavi, kjer so tretja sveta vrata v koprski škofiji, bo isto nedeljo obred njihovega zaprtja ob 15. uri vodil upokojeni škof msgr. Metod Pirih.

Nadškofija Ljubljana

  • Stolna župnija sv. Nikolaja - 13. november ob 16. uri: nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore;
  • Marijina bazilika na Brezjah - 12. november ob 18. uri: nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore;
  • Bazilika v Stični - 13. november ob 10. uri: ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar;
  • Župnijska cerkev Ljubljana - Sv. Križ - 13. november ob 11. uri: ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik.

Nadškofija Maribor
Mariborski nadškof metropolit msgr. Alojz Cvikl bo zapiral svetoletna vrata v mariborski nadškofiji po naslednjem sporedu:

  • Ptujska Gora – 6. novembra 2016 ob 10. uri;
  • Brinjeva Gora nad Zrečami – 6. novembra 2016, ob 15. uri;
  • Maribor – bazilika Matere usmiljenja – sobota, 11. novembra 2016, ob 19. uri;
  • Maribor – stolnica, 19. novembra 2016, ob 18.30.

Škofija Murska Sobota
V Škofiji Murska Sobota bo slovesnost ob sklepu svetega leta usmiljenja v nedeljo, 13. novembra, ob 10. uri. Slovesnost bo vodil škof msgr. dr. Peter Štumpf. Ob koncu maše bo zahvalna pesem, sledi procesija iz cerkve do svetih vrat, zapoje se zahvalna molitev in za tem sledi zapiranje svetih vrat.

Škofija Novo mesto
V novomeški škofiji bo sveto leto sklenil in zaprl sveta vrata škof msgr. Andrej Glavan v novomeški stolnici v nedeljo, 20. novembra, na praznik Kristusa, Kralja ob 9.00 ter na Zaplazu v nedejo, 30. oktobra, ob 15.00. Ob tej priložnosti bo škof Glavan blagoslovil obnovljeni glavni oltar.