Škofijski molitveni dan za duhovne poklice 2018

8.9.2018 Cerkev na Slovenskem Cerkev v Sloveniji, Duhovni program, Molitev

8. septembra 2018 bo po slovenskih marijinih romarskih središčih potekal škofijski molitveni dan za duhovne poklice. Letošnje geslo Prižigaj luč vere je vabilo duhovnikom in vernikom, da bi v sebi poživili luč vere in jo z veseljem prižigali drug drugemu.

Škofija Celje
Škofijski molitveni dan za duhovne poklice v celjski škofji bo v soboto, 8. septembra 2018, ob 9. uri v baziliki Matere Božje v Petrovčah. 

Duhovno pripravo letos povezujejo s pobožnostjo prvega četrtka, prvega petka in prve sobote, zato po vseh župnijah za prvi četrtek in za prvi petek bodo pripravili molitveno uro pred večerno sveto mašo, h kateri povabijo vse vernike, še posebej člane MZDP ter pastoralne sodelavke in sodelavce (pevci, ministranti, bralci, izredni delivci obhajila, kateheti, katehistinje, kandidati za stalni diakonat). 

Molitveno dogajanje bo doseglo vrhunec 8. septembra, na praznik rojstva Božje Matere Marije, ko bo ob 9. uri v baziliki Matere Božje v Petrovčah molitvena ura za duhovne poklice. Istočasno bo v Dominikovem domu srečanje za ministrante z letošnjim novomašnikom Maticem Lesjakom. Slovesno somaševanje ob 10. uri bo vodil celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek. 

Škofija Koper
Molitveni dan za nove duhovne poklice v škofiji Koper bo v soboto, 8. septembra, v baziliki na Sveti Gori. Posebej želijo ta dan prositi za nove duhovne poklice, za svetost poklicanih, za vse tiste, ki v škofiji opravljajo katehetsko službo, in za družine, v katerih rastejo in zorijo duhovni poklici, da bo tudi na tak način prišlo do izraza letošnje geslo: Prižigaj luč vere.

Spored srečanja:

  • Ob 8.00 molitev križevega pota s Prevala na Sveto Goro.
  • Ob 9.30 – srečanje za strežnike in strežnice in otroke v kapeli prikazovanja. Vabljeni so zlasti strežniki in strežnice iz kraške dekanije. Vsi naj s seboj prinesejo svoje strežniške obleke. Istočasno bo v baziliki molitvena ura.
  • Ob 10.30 – sveta maša s somaševanjem letošnjih jubilantov in drugih duhovnikov. Ob koncu maše bodo katehistinje in katehisti prejeli diplome. Pri sveti maši sodelujejo kraška dekanija, katehisti in katehistinje ter jubilanti.
  • Ob 13.00 – koncert mladinskega zbora iz kraške dekanije. 
  • Ob 13.30 – litanije Matere Božje in blagoslov z Najsvetejšim.

Nadškofija Ljubljana
Letošnji molitveni dan za duhovne poklice za ljubljansko nadškofijo bo v soboto, 8. septembra, na Brezjah.

Program srečanja: 

  • 9.00 molitev rožnega venca in molitvena ura za duhovne poklice, 
  • 10.30 slovesna sveta maša, ki jo bo daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore. 
  • Po maši bo srečanje ministrantov z gospodom nadškofom. 

Program bodo s svojim sodelovanjem oblikovali sodelavci dekanije Vrhnika. Za spovedovanje poskr­bi dekanija Zagorje. Med sveto mašo, ki jo bo daroval gospod nad­škof, bosta med pripravnike za diakonsko in ma­šniško posvečenje sprejeta bogoslovca 5. letnika.

Nadškofija Maribor
Letošnji molitveni dan za nove duhovne poklice ter za svetost in stanovitnost poklicanih bo za ma­riborsko nadškofijo na praznik Marijinega rojstva, v soboto, 8. septembra 2018, na Ptujski Gori. 

Začetek molitvenega dneva bo ob 8.30 na treh krajih: 

- v baziliki Marije zavetnice s plaščem bo moli­tvena ura pred Najsvetejšim;
- v Frančiškovi dvorani bo program za otroke in mlade, zlasti za ministrante;
- po romarski poti bo molitev križevega pota. 

Ob 9.30 bodo v baziliki péte litanije Matere Božje z odpevi. Vrhunec molitvenega dneva pa bo sveta maša ob 10. uri, ko bo somaševanje navzočih duhovnikov vodil nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl DJ

Pri molitveni uri, križevem potu in sveti maši letos posebej prosimo za sodelovanje duhovnike, mlade, ministrante in druge vernike iz mariborske naddekanije. Med sveto mašo bo gospod nadškof s posebnim obredom sprejel kandidate med priprav­nike za stalni diakonat. 

Škofija Murska Sobota
Škofijski molitveni dan za duhovne poklice bo letos v vseh slovenskih škofijah v soboto, 8. septembra, na praznik Marijinega rojstva. V soboški škofiji ga bodo združili z letnim srečanjem moliv­cev rož živega rožnega venca. Molitveno srečanje se bo v škofijskem romarskem svetišču pri Mariji Vne­bovzeti v Turnišču začelo ob 9.00, ko bo molitvena ura, ob 10.00 pa bo sveta maša, ki jo bo vodil škof msgr. dr. Peter Štumpf. Dogodek je namenjen tudi srečanju ministrantov iz vseh župnij v škofiji.

Škofija Novo mesto
8. septembra bo molitveni dan za nove duhovne poklice z geslom Prižigaj luč vere, kjer se bodo srečali ministranti vseh župnij novomeške škofije. 

Pri maši bo sprejet med kandidate za diakonat tudi naš bogoslovec Benjamin Jarkovič iz župnije Šentjernej. Bogoslovec Blaž Franko iz župnije Šentjernej je bil med kandidate za diakonat že sprejet v papeškem kolegiju Germanik v Rimu.

Ob 9. uri bo za ministrante posebna delavnica, kjer bodo skupaj z bogoslovcem Jakobom Piletičem odkrivali lepoto in pomen liturgije ter spoznavali pripravo bogoslovca na duhovniški poklic. 

Ob deseti uri bo sveta maša, ki se je udeležijo vsi ministranti v liturgičnih oblačilih, ki jih prinesejo s seboj. Po sveti maši pa bo še srečanje s škofom in skupinsko fotografiranje.

Prav je, da novo »ministrantsko leto« začnemo pri Devici Mariji in bl. Alojziju Grozdetu, ki je zavetnik mladih in še toliko bolj priprošnjik ministrantov in ministrantk. Naj bo številna udeležba na molitvenem dnevu izraz hvaležnosti za dar duhovništva, ki se začne z nami – duhovniki.


Več na: http://cdp.nadskofija-maribor.si/index.php