Škof Saje sprejel evangeličanskega škofa Novaka, binkoštnega superintendenta Grabarja ter škofa Štumpfa

23.2.2024 Novo mesto Ekumenizem, Škofija Novo mesto
Foto: Asja Foto: Asja

V petek, 23. februarja 2024, je novomeški škof Andrej Saje, predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK), ob nedavni 31. obletnici ustanovitve SŠK, ki smo jo obhajali 19. februarja, sprejel evangeličanskega škofa augsburške veroizpovedi mag. Leona Novaka, superintendenta Binkoštne cerkve dr. Daniela Grabarja ter murskosoboškega škofa dr. Petra Štumpfa, podpredsednika SŠK. Teme pogovorov so bile:ekumenski dialog, verska svoboda, sprava, zaščita človekovega življenja in poziv k prizadevanju za mir v svetu.

Gostje iz Prekmurja, kjer sta navzoči največja evangeličanska skupnost in največja binkoštna skupnost v Republiki Sloveniji, so predstavili pozitivne prakse ekumenskega dialoga, ki temelji na medsebojnem povezovanju na osnovi prvin, ki so nam skupne, to je Sveto pismo, krst, vera v troedinega Boga, molitev očenaša. Ekumenizem krščanske cerkve in skupnosti spodbuja k sodelovanju in skupnemu nastopanju, še posebej pri širjenju evangelija in zaščiti človeškega življenja. V tem smislu se krščanske cerkve in skupnosti v Sloveniji skupaj z islamsko skupnostjo in drugimi skupnostmi povezujejo in opozarjajo na nedopustne poskuse razvrednotenja človeškega življenja, ki se kažejo v razvrednotenju družine, uvajanjusamomora s pomočjo in evtanazije, kar je v nasprotju s svetostjo in nedotakljivostjo človekovega življenja od spočetja do naravne smrti.

Krščanske cerkve in druge verske skupnosti so za družbo pozitiven element, zato od države pričakujemo spoštovanje verske svobode kot osnovnega standarda in pokazatelja demokracije. Poleg svojega osnovnega poslanstva cerkve ohranjajo večji del kulturne dediščine, pospešujejo vzgojo za vrednote kot so pravičnost, solidarnost in mir v svetu. V odnosu do države še posebej pogrešamo pripravljenost za odprt in transparenten dialog z upoštevanjem naših posebnosti, kar je osnova za dialog in reševanje odprtih vprašanj v demokratični družbi.

Škof Saje je predstavil življenje novomeške škofije in njene izzive. Kot bolečo rano je izpostavil nedopustno zavlačevanje pokopa nasilno umorjenih in pred kratkim izkopanih pod Macesnovo gorico v Kočevskem rogu. Pravico do dostojnega pokopa in groba imajo vsi umrli, zato od pristojnih pričakujemo, da se to vprašanje kar najhitreje reši. Kot najbolj primerno mesto njihovega pokopa vidimo pokopališče na ljubljanskih Žalah. Vprašanje nasilno pobitih in sprave je za slovensko družbo še vedno boleče nerazrešeno in pomembno vprašanje, ki za svoje reševanje najprej zahteva soglasje o zgodovinskih dejstvih ter resničen in iskren napor vseh vpletenih.  

Sogovorniki so minuli medverski Forum za dialog in mir na Balkanu, ki se je odvijal v Kopru in so se ga udeležile krščanske cerkve ter druge verske skupnosti skupaj z najvišjimi predstavniki države, s predsednico Republike Slovenije dr. Natašo Pirc Musar na čelu, ocenili kot iskreno znamenje skupne želje za gradnjo miru in sožitja, ne le v Sloveniji, temveč tudi širše na Balkanu. Vse vabimo k aktivnemu zavzemanju za pravično družbo in prizadevanju za končanje vojn in za mir v svetu in pri nas, ter k skupni molitvi.

Gostje so si ogledali tudi novomeško stolnico sv. Nikolaja in spoznali njeno zgodovino ter njene blažene, ki so upodobljeni na svetih vratih. V cerkvi so se zadržali v skupni molitvi.