Škof Jamnik na Dobrovi pri Ljubljani

14.9.2014 ob 15:30 Dobrova pri Ljubljani Marija, Škofija Ljubljana

 

Ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik bo v nedeljo, 14. septembra 2014, ob 15.30 daroval sveto mašo ob sklepu romarskih maš pri Mariji v Leščevju.

Cerkev Marije v Leščevju, z drugim imenom tudi cerkev Marijinega vnebovzetja, se nahaja v župniji Dobrova. Po ljudskem izročilu je postavljena na mestu, kjer naj bi Rimljani žgali opeko za bližnjo Emono. Po nekaterih virih naj bi tu stala kapelica že leta 970. Leta 1231, pa so na mestu, kjer je bila prej kapelica, sezidali cerkev. Ker se je število romarjev povečevalo, so Dobrovčani sklenili, da bodo sezidali večjo cerkev. Delo so zaupali znanemu mojstru Gregorju Mačku. Leta 1713 so začeli z gradnjo in 3 leta pozneje so jo dokončali. Ta nova cerkev je leta 1723 postala sedež župnije.

Sedanjo cerkev je leta 1747 posvetil Ljubljanski škof Attems. Leta 1799 so postavili oltar Marijin kip z Jezusom v naročju.

Cerkev je iz dveh osmerokotnih rotund, ki nosita kupoli. Rotunda je stavba okrogle oblike. Glavnega od petih oltarjev je naredil Matevž Tomec, križev pot pa je delo Leopolda Layerja, ki je narisal tudi znano Brezjansko Marijo. Freske pa je naslikal Matija Bradeško.

Župnija Dobrova: http://zupnija-dobrova.rkc.si/