Nadškof Zore v gosteh na bajramskem sprejemu

17.6.2024 Ljubjana Škofija Ljubljana
Foto: Leon Novak Foto: Leon Novak

Drugi dan kurban bajrama, v ponedeljek, 17. junija 2024, je na dvorišču Muslimanskega kulturnega centra Ljubljana mufti mag. Nevzet Porić organiziral bajramski sprejem.

Sprejema so se udeležili številni gostje, med drugim tudi ljubljanski nadškof Stanislav Zore, škof Evangeličanske cerkve Leon Novak.

Mufti je v svojem nagovoru spomnil, da kurban bajram izpostavlja skupnega prednika monoteističnih religij, Ibrahima ali Abrahama, čigar predanost veri in družini je trajen navdih. Mufti je poudaril Ibrahimove družinske vrednote. Dotaknil se je tudi sodobnih izzivov, kot so pomanjkanje empatije v družinah, zanemarjanje starejših in problem nasilja v družini, zlasti nad ženskami in otroki. Spomnil je tudi na vse bolj prisoten pojav razkrivanja in pretiranega deljenja osebnega življenja na družbenih omrežjih, kjer pogosto idealiziramo resničnost. Mufti je izrazil tudi zaskrbljenost zaradi konfliktov v Palestini in Ukrajini, poudaril pomen miru in svetosti življenja ter pozval k prenehanju vojn. Skupnost je pozval, naj se združi v podpori, in se osredotočil na duhovne vidike kurban bajrama.

Praznično vzdušje in bajramski sprejem je popestril Bernardo Brizani, eden najboljših violončelistov v naši državi.

Vir novice: islamska-skupnost.si