Sklep škofovske sinode o novi evangelizaciji

28.10.2012 Vatikan Nova evangelizacija

 

V Vatikanu se bo v nedeljo, 28. oktobra 2012, sklenilo zasedanje škofovske sinode. Trinajsto redno splošno zasedenje škofovske sinode je od 7. oktobra 2012 potekalo pod geslom Nova evangelizacija za posredovanje krščanske vere. Izvoljeni delegat Slovenske škofovske konference (SŠK) je bil celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek.

Udeleženci so na sejah in v razpravah po delovnih skupinah obravnavali številne tematike, ki segajo od nove evangelizacije, zakramenta sprave, ekologije, vloge žensk, družine, mladih do oznanjevanja evangelija.

Sinodalni očetje so o novi evangelizacij, ki je v prvi vrsti namenjena tistim, ki so sicer že bili krščeni, a so se oddaljili od Cerkve, opozorili na vprašaje slabitve vere v okoljih, ki so zgodovinsko povezana s krščanstvom. Izpostavili so potrebo po oznanjevanju Jezusa Kristusa in njegovega evangelija vsem ljudem dobre volje. Udeleženci so poudarili pomen »izstopa« iz varnega okolja cerkva in napotitve v okoliščine, kjer se nahajajo ljudje in kjer je mogoče spoznati verski in kulturni kontekst sodobnega sveta. Kristjani smo poklicani najti ustrezno metodo, jezik in gorečnost za oznanjevanje Jezusa Kristusa. Ljudje kljub močni sekularizaciji še vedno ohranjajo občutek za religiozno in iščejo smisel življenja. Razpravljavci so izpostavili pomen uporabe skupnega in vsem razumljivega jezika, to je jezika ljubezni. Vsi ljudje si namreč želimo biti ljubljeni in želimo ljubiti.

Škof Lipovšek je v svojem prispevku pred sinodalnimi očeti predstavil programske smernice pastoralne prenove in prihodnjega načrtovanja Cerkve na Slovenskem in pomen župnijskih občestev pri uresničevanju nove evangelizacije. Izpostavil je pozitivne vidike in znamenja krščanskega življenja v Sloveniji: večje število aktivnih laikov, porast prostovoljstva in okrepljena dejavnost Karitas ter večje število zakonskih in mladinskih skupin.

Dogajanje po sinodi bo osredotočeno na iskanje novih načinov za posredovanje evangelija ljudem v krajih in deželah, kjer je vera v Jezusa Kristusa bodisi neosebna bodisi oznanila o Kristusu še niso slišali. Po sklepu sinodalnega dogajanja bo Tajništvo sinode zbralo in uredilo predloge sinodalnih očetov, ki bodo izšli v enotnem sklepnem besedilu kot postsinodalna apostolska spodbuda svetega očeta za vesoljno Cerkev.