Odmevi po Tednu družine 2023

Teden družine 2023 Teden družine 2023

Letošnji Teden družine od 18. do 25. marca je potekal pod geslom »Mir se začne v družini«. Nekateri dogodki so potekali v živo na župnijski ravni, druga srečanja pa preko zooma oz. s predvajanjem videonagovorov po spletu.

Prvi dan, na praznik sv. Jožefa, je ljubljanski nadškof Stanislav Zore v videonagovoru pozdravil družine, jih povabil, da se vključijo v program tega tedna, ter jih blagoslovil. Zatem so bili možje in očetje povabljeni, da prisluhnejo posnetku pogovora Luka Mavriča z Alešem Čerinom. Pogovarjala sta se o načinih, kako Bog danes išče in nagovarja može, da bi prepoznali in zaživeli svojo vlogo moža in očeta v družini.

Drugi dan, na 4. postno nedeljo, so se družine zbrale po župnijah ob molitvi križevega pota v naravi. Nekatere so pripravile svoja lastna premišljevanja postaj križevega pota, druge pa so se poslužile katerega od primernih besedil za družine.

Od ponedeljka do petka je vsak večer med 19.45 in 20.05 potekalo Zoom srečanje družin. Iz vseh slovenskih škofij so se družine preko spleta povezale v molitvi k sv. Jožefu, s prepevanjem pesmi in branjem zgodb iz resničnega življenja, ki so govorile o tem, kaj načenja mir v družini in kako ga spet najdemo.

Vsak dan sta dve družini iz določene škofije prevzeli molitev, pesem in branje zgodbe, škof tiste škofije pa je na koncu vse zbrane družine pozdravil in jim podelil blagoslov. Vsak dan se je na zoom večerih zbralo od 30 do 55 udeležencev, družin in posameznikov.

Zadnji dan, na praznik Gospodovega oznanjenja Mariji in na materinski dan je v videoposnetku ljubljanski pomožni škof msgr. Anton Jamnik pozdravil vse slovenske matere ter Slovence, ki živijo v tujini.

V drugem posnetku pa je Helena Rozman nagovorila vse žene in matere. Verjamemo, da je to njeno pričevanje spodbudilo tudi k pogovoru v ženskem krogu, kjer je bilo to izvedljivo.

Družine so potrdile, da je bila tema o miru v družini dobra odločitev in izrazile željo, da bi tudi v bodoče nadaljevali s srečanji po Zoomu, kjer lahko začutimo družinski utrip naše Cerkve, ko se v sliki in zvoku pretakajo sproščenost, preprostost in pristnost naše vere.

Luka Mavrič
Urad za družine pri SŠK