Simpozij o spolnih zlorabah mladoletnikov z naslovom V smeri zdravljenja in prenove

Logo Papeške univerze Gregoriana Logo Papeške univerze Gregoriana


Na Papeški univerzi Gregoriana v Rimu bo od ponedeljka, 6. do četrtka, 9. februarja 2012, potekal mednarodni simpozij za katoliške škofe in redovne predstojnike o spolnih zlorabah mladoletnikov z naslovom V smeri zdravljenja in prenove. V imenu SŠK se ga bo udeležil predsednik SŠK ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres.

Namen mednarodnega strokovnega srečanja je škofe in redovne predstojnike seznaniti z razpoložljivimi viri o spolnih zlorabah v Cerkvi in družbi na globalni ravni. Eno od izhodišč bo tudi okrožnica Kongregacije za nauk vere z dne 3. maja 2011, ki v roku enega leta od vseh škofij zahteva tako pripravo postopka za pomoč žrtvam spolnih zlorab, kot tudi smernice za vzgojo v cerkvenih občestvih, ki se nanašajo na preventivo mladoletnikov. Okrožnica je v več jezikih na voljo na spletni povezavi.

Strokovnjaki s področja psihologije, kanonskega prava, teologije in pastoralne teologije bodo predstavili praktične izkušnje z namenom pospeševanja doslednega in globalnega odgovora Cerkve, ki ščiti najšibkejše in vabi k odgovornemu vodstvu cerkvenih občestev.


Informacije o programu, govorcih in izvlečki, ki so že ali še bodo na voljo javnosti, so v angleškem, francoskem, italijanskem in španskem jeziku na voljo na povezavi.