Sestala sta se papež Frančišek in primas anglikanske skupnosti Justin Welby

14.6.2013 Vatikan Ekumenizem, Papež Frančišek
Papež Frančišek in nadškof Welby - Foto Radio Vatikan Papež Frančišek in nadškof Welby - Foto Radio Vatikan

Danes sta se v Vatikanu sestala papež Frančišek in primas anglikanske skupnosti in nadškof v Canterburyu Justin Welby. Šlo je za njuno prvo srečanje, ob koncu katerega sta skupaj molila v kapeli Redemptoris Mater. Frančišek je v svojem govoru spomnil na dolgo in kompleksno zgodovino odnosov med Cerkvijo v Angliji in Cerkvijo v Rimu, ki ni bila brez bolečih trenutkov. Zadnja desetletja pa so kljub vsemu bila zaznamovana s približevanjem in bratstvom. Ta pot se je uresničila s pomočjo teološkega dialoga, ki se mu posveča mednarodna anglikansko-katoliška komisija, preko spletanja odnosov na vseh ravneh in vsakodnevnega sobivanja, ki je zaznamovano z globokim vzajemnim spoštovanjem in iskrenih sodelovanjem. »Trdnost teh vezi je ohranjala smer tudi takrat, ko so se v teološkem dialogu pojavile težave, večje kot smo si jih lahko predstavljali na začetku poti,« je zatrdil papež Frančišek.

Današnje srečanje je označil kot priložnost, da se spomnimo, kako prizadevanje za edinost med kristjani ne izhaja iz praktične ureditve, ampak iz želje samega Gospoda Jezusa Kristusa, ki nas je naredil za svoje brate in sestre ter otroke enega Očeta. Zato je molitev, ki jo danes skupaj molimo, temeljnega pomena, je povedal papež. »Iz molitve se bo dan za dnem obnavljala zavzetost za hojo proti edinosti, ki lahko najde svoj izraz v sodelovanju v različnih okoljih vsakdanjega življenja Posebnega pomena je pričevanje o sklicevanju na Boga in o posredovanju krščanskih vrednot v družbi, ki včasih postavlja pod vprašaj samo osnovo skupnega bivanja, kot sta spoštovanje do svetosti človeškega življenje ali trdnost družine, ki je utemeljena na zakonu. Frančišek je navedel tudi prizadevanje za večjo družbeno pravičnost, za gospodarski sistem, ki je v službi človeka in v korist skupnega dobrega. Kot skupno nalogo, ki pričujejo o Kristusovi ljubezni, je poudaril tudi dati glas kriku revnih, da ne bodo prepuščeni zakonu ekonomije, ki človeka obravnava samo kot potrošnika.

Papež Frančišek je v nadaljevanju spregovoril tudi o zavzetosti za spravo in rešitev konfliktov med narodi. Spomnil je, da sta anglikanski nadškof Welby in katoliški nadškof Vincent Nichols skupaj pozvala odgovorne, naj najdejo mirno rešitev za sirski konflikt, ki bo zagotavljal varnost celotnega prebivalstva, vključno z manjšinami, med katerimi so tudi starodavne krščanske skupnosti. Mi kristjani namreč prinašamo mir in milost kot zaklad, podarjen svetu, je dejal papež, a ta dar lahko obrodi sadove samo, ko kristjani živijo in delajo skupaj v harmoniji. »Tako bo lažje prispevati in graditi odnose spoštovanja in mirnega sobivanja s tistimi, ki pripadajo drugim verskih tradicijam in tudi z nevernimi.«

Ob koncu govora je Frančišek spregovoril še o edinosti: »Edinost, po kateri iskreno hrepenimo, je dar, ki prihaja od zgoraj in ki temelji v našem občestvu ljubezni z Očetom, Sinom in Svetim Duhom.« Spodbudil je k nadaljnji hoji proti edinosti, bratsko združeni v ljubezni in s stalno oporno točko, ki je Jezus Kristus, naš veliki brat. V čaščenju Jezusa Kristusa bomo našli temelj in razlog za našo pot, je še dejal Frančišek in sklenil s povabilom, da naj upanje položimo v Njega, ki more po môči, katera deluje v nas, v vsem napraviti neizmerno več od tega, kar prosimo ali mislimo.


Besedilo je s spletne strani Radia Vatikan