Seminar Katoliške karizmatične prenove z naslovom Glej, luč!

25.1.2012 Ljubljana Cerkev v Sloveniji, Duhovno gibanje

Prvemu bo sledilo še pet tedenskih srečanj. Organizatorji bodo seminar javnosti predstavili na novinarski konferenci, ki bo potekala v torek, 24. januarja 2012, ob 12.00, v prostorih galerije Družina na Krekovem trgu 1 v Ljubljani.

Opis seminarja

Pomemben del delovanja Katoliške karizmatične prenove je oznanjevanje in pričevanje vere, t.j. evangelizacija. Organizatorji z napovedanim dogodkom želijo nagovoriti in dati priložnost za srečanje z živim Bogom na nekoliko drugačen in svež način predvsem neverujočim, oz. tistim, ki takšne priložnosti do sedaj niso imeli. Predvidenih je šest zaporednih tedenskih srečanj, ki bodo poleg 25. januarja 2012, še 1., 7. (izjemoma v torek, ker je v sredo, 8. februarja 2012, Prešernov dan oz. državni praznik , 15. in 22. februarja 2012. Vsako srečanje bo vsebinsko sestavljeno iz treh delov: glasbenega dela, predavanja in pričevanj ljudi, ki so se z Bogom osebno srečali ter pogovora v manjših skupinah.

Na četrtem srečanju je predvideno izlitje Svetega Duha, kar v praksi pomeni, da bodo za udeležence seminarja tudi individualno molili. Gre za dar, milost osebnega srečanja z živim Bogom s tem, ko udeleženec med molitvijo prostovoljno izroči svoje življenje Jezusu Kristusu. Ta dogodek pogosto spremlja pojav karizem, kot so prejem daru molitve v jezikih (glosolalija), dar podob, preroške besede, dar vednosti in spoznanja, itd.

Udeležba na seminarju je brezplačna, udeleženci pa bodo povabljeni, da za kritje stroškov prispevajo prostovoljni dar.

Enega od srečanj se bo udeležil tudi ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres.

Predstavitev Katoliške karizmatične prenove

Katoliška karizmatična prenova je eden od prenovitvenih tokov oz. gibanj v Katoliški Cerkvi, ki so značilni za obdobje po drugem vatikanskem cerkvenem zboru. Njeni nastanki segajo v leto 1967 v ZDA, od koder se je hitro razširila po vsem svetu. Prenova zajema vse krščanske Cerkve. Ocenjujejo, da je vanjo vključenih okoli 600 milijonov vernikov iz omenjenih Cerkva. V molitvena občestva redno prihaja več kot 100 milijonov katoličanov, kar pomeni, da gre za najmočnejši pokoncilski duhovni tok. V Sloveniji se občestva Prenove, ki jih je trenutno več kot 100, zbirajo že več kot 30 let.

Karizmatična izkušnja prve Cerkve, zapisana v Svetem pismu, je temelj govora o karizmah tudi danes. Karizmatičnost je bistveni element krščanstva, vključen v prenovo vere in Cerkve skozi vso zgodovino.


Besedilo je pripravil koordinator Katoliške karizmatične prenove v Duhu gospod Janez Cerkovnik, ki je na voljo tudi za dodatne informacije na e-naslovu: [email protected].

Spletna stran Katoliške karizmatične prenove v Duhu.