Sarajevo: Simpozij cerkvenih pravnikov

6.10.2023 Sarajevo Cerkveno pravo

Predsednik slovenske škofovske konference msgr. Andrej Saje je od 6. do 7. oktobra 2023 obiskal Sarajevo. Tam se je udeležil XVI. Mednarodnega znanstvenega simpozija cerkvenih pravnikov.

Simpozij na temo Upravljanje posvetnih dobrin po cerkvenih zakonih je potekal v organizaciji Hrvaškega kanonskega društva, v soorganizaciji Vrhbosanske nadškofije, Katoliške teološke fakultete Univerze v Sarajevu in Katoliške teološke fakultete Univerze v Zagrebu ter pod pokroviteljstvom Hrvaške škofovske konference. Na simpoziju so sodelovali cerkveni pravniki, uslužbenci in zunanji sodelavci cerkvenih sodišč ter sodelavci (nad)škofij in ustanov posvečenega življenja ter družb apostolskega življenja iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije in Slovenije. 

Slovesne otvoritve so se udeležili Tomo Vukšić, vrhbosanski nadškof metropolit, predsednik škofovske konference Bosne in Hercegovine ter apostolski administrator vojaškega ordinariata v Bosni in Hercegovini, Mate Uzinić, reški nadškof in metropolit ter duhovni vodja Hrvaškega kanonskega društva, msgr. Andrej Saje, novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference, doc. dr. Mario Bernadić, dekan Fakultete za katoliško teologijo Univerze v Sarajevu, in msgr. Javier Camañes-Forés, tajnik apostolske nunciature v Bosni in Hercegovini. Gostje so v pozdravnih govorih poudarili pomen teme simpozija, ki je sicer manj zastopana v strokovnih razmišljanjih bodisi na hrvaškem bodisi na slovenskem govornem področju.

Hkrati se je simpozij dotaknil raznovrstnih vprašanj, ki so koristna za vsakdanje življenje Cerkve in njenih ustanov. Namen materialnih dobrin za Cerkev je trojen: da Cerkev lahko vrši svoje poslanstvo, da lahko dostojno vzdržuje tiste, ki ga vršijo in da lahko pomaga tistim, ki so v potrebi.

Mag. Gregor Rogelj iz Ljubljane je na simpoziju imel predavanje Naloge ekonoma, gospodarskega sveta in revizorja v (nad)škofiji.

Prvi dan so udeleženci zaključili s slovesno sveto mašo v sarajevski katedrali. Somaševanje je vodil msgr. Tomo Vukšić skupaj z msgr. Andrejem Sajetom ter 23 duhovniki, po večini udeleženci simpozija. V pridigi je msgr. Vukšić spregovoril med drugim o tem, da Jezus svoje učence pošilja, naj oznanjajo mir. Jezusov mir je mir duše in mir dejanj, ki ga človek ima takrat, ko so njegovi nameni usklajeni z Božjo voljo.