Novo cerkveno sodno leto v Mariboru – motnje spolne identitete tudi v sodnih spisih

Foto: Metropolitansko cerkveno sodišče Maribor Foto: Metropolitansko cerkveno sodišče Maribor

V četrtek, 7. marca 2024, so na cerkvenem sodišču v Mariboru začeli novo sodno leto.

Letnega srečanja so se udeležili sodniki in drugi sodelavci Metropolitanskega cerkvenega sodišča Maribor z nadškofom metropolitom msgr. Alojzijem Cviklom.

Zbrane je uvodoma pozdravil oficial oziroma predsednik sodišča, msgr. dr. Stanislav Slatinek, ki je dejal, da je srečanje celotnega sodniškega korpusa skupaj z nadškofom Cviklom pomemben trenutek, ki daje poseben ton vsestranski aktivnosti sodišča.

Sledil je nagovor mariborskega nadškofa msgr. Alojzija Cvikla. Vsem uslužbencem sodišča se je zahvalil za predano in zahtevno delo. Omenil je, da je svet vedno bolj kompleksen, vse več je vojnih žarišč, ki jemljejo življenja nedolžnih ljudi, do »vojn« pa prihaja tudi na področju spolne identitete, ki se kot morebitni ničnostni razlog pojavlja v sodnih spisih, ki jih obravnavajo tudi sodniki mariborskega sodišča. Ob tem je nadškof Cvikl dejal, da je prav o tem nedavno govoril papež Frančišek, ko je izpostavil pomembnost srečanja med moškimi in ženskami, saj danes obstaja velika nevarnost ideologije spola, ki odstranjuje razlike. Izbrisati razlike in vse narediti enako po papeževih besedah pomeni izbrisati človeštvo.

Sledilo je predavanje mag. Simona Štihca, branilca vezi za posamezne primere na cerkvenem sodišču. Zbranim je predstavil glavne poudarke papeža Frančiška iz njegovega nagovora sodnikom apostolskega sodišča Rimske rote. Papež je v središče svojega govora postavil razločevanje, ki se mora opravljati na področju postopkov za razglasitev ničnosti zakonske zveze in dodal, da razločevanje poteka »na kolenih« s prošnjo za dar Svetega Duha. Papež poudari, da je le tako mogoče sprejeti odločitve, ki gredo v smer dobrega za posameznike in celotne cerkvene skupnosti. Zato je za tistega sodnika, ki ne moli, in ki ne zna poklekniti, po papeževih besedah najbolje, da odstopi.

Podpredsednik sodišča dr. Sebastijan Valentan je nato predstavil letno poročilo, udeleženci pa so srečanje zaključili z razpravo o aktualnih temah in se seznanili z najnovejšimi dognanji na kanonskopravnem področju.