S papežem Frančiškom skozi leto 2021

29.12.2021 Katoliška cerkev Papež Frančišek
Foto: Vatican Media Foto: Vatican Media

Ob koncu koledarskega leta se bomo v prihodnjih dneh spomnili nekaterih pomembnejših dogodkov in besed papeža Frančiška, ki so v letu 2021 zaznamovale življenje vesoljne Cerkve. Tudi osmo leto pontifikata je bilo kljub nadaljevanju pandemije v znamenju mnogih srečanj, apostolskih potovanj, pobud ter novih dokumentov. 

Sveti oče je v preteklem letu v okviru treh mednarodnih apostolskih potovanj obiskal pet držav. Marca se je kot prvi papež odpravil v Irak. Kot je poudaril v video sporočilu pred obiskom, je v to ljubljeno deželo odšel kot »spokorniški romar, da bi od Gospoda izprosil odpuščanje in spravo po letih vojne ter terorizma; da bi prosil Boga za tolažbo src in ozdravljenje ran; kot romar miru, ki ponavlja: "Vi vsi ste bratje." (Mt 23,8)« 12. septembra je sveti oče odšel v Budimpešto, kjer je vodil slovesno bogoslužje ob sklepu 52. mednarodnega evharističnega kongresa. Pot je nadaljeval na Slovaško, kjer se je mudil do 15. septembra. Obiskal je Bratislavo, Košice in Prešov, obisk pa sklenil s sveto mašo v svetišču v Šaštinu, kjer je kot vsako leto na praznik Žalostne Matere Božje potekalo narodno romanje. Od 2. do 6. decembra pa so papeža Frančiška gostili na Cipru in v Grčiji. S postajami tega mednarodnega apostolskega potovanja, ki je bilo 35. po vrsti, sta povezani življenji apostolov Barnaba in Pavla, ki sta skupaj potovala in oznanjala evangelij.

Tudi v preteklem letu je sveti oče vernike nagovarjal med sredinimi splošnimi avdiencami ter med nedeljskimi opoldanskimi molitvami. Zaradi pandemije so le-te v prvem delu leta potekale še v knjižnici Apostolske palače, torej brez navzočnosti romarjev. Do 23. junija so bile sredine kateheze namenjene molitvi, nato pa Pismu Galačanom. 17. novembra se je začel sklop katehez o sv. Jožefu – naj spomnimo, da se je 8. decembra, na praznik Brezmadežne, sklenilo leto, posvečeno njemu.

Na željo papeža Frančiška je v letu 2021 potekalo kar nekaj pobud in dogodkov: meseca maja je potekal molitveni maraton za konec pandemije, 1. julija pa dan premišljevanja in molitve za Libanon. 25. julija smo obhajali prvi svetovni dan starih staršev in ostarelih, na praznik Kristusa Kralja je prvič potekal svetovni dan mladih po škofijah, ki ga je sicer vesoljna Cerkev obhajala na cvetno nedeljo. 10. oktobra se je s sveto mašo, ki jo je v vatikanski baziliki daroval papež, začela sinoda o sinodalnosti.

Letos je prav tako prvič potekal mednarodni dan človeškega bratstva. Določila ga je Generalna skupščina Združenih narodov ter za datum postavila 4. februar, dan, ko sta pred dvema letoma papež in veliki imam v Abu Dabiju podpisala Dokument o človeškem bratstvu.


Pregled po mesecih je objavljen na spletni strani Vatican News.


V preteklem letu so izšli tudi nekateri dokumenti, ki jih je napisal ali odobril sveti oče. Z apostolskim pismom Spiritus Domini je službi branja beril in delitve obhajila v stalni in institucionalni obliki odprl tudi za ženske. Ob 700-letnici smrti Danteja Alighierija je izšlo apostolsko pismo Candor lucis aeternae, v katerem je papež poudaril aktualnost, trajnost in globino vere Božanske komedije. 11. maja je bil objavljeno apostolsko pismo Antiquum ministerium, s katerim je katehetsko poslanstvo opredeljeno kot posebna cerkvena služba. Z apostolsko konstitucijo Pascite gregem Dei (Pasite Božjo čredo) pa je bila 1. junija prenovljena VI. knjiga Zakonika cerkvenega prava. 16. julija je izšlo apostolsko pismo z naslovom Traditionis Custodes (Varuhi tradicije) o rabi rimskega bogoslužja pred prenovo leta 1970.

kirografom z dne 15.12. pa je sveti oče ustanovil neodvisno Ustanovo Fratelli tutti, naloga katere bo širiti načela, zapisana v istoimenski okrožnici.

Papež Frančišek je tudi v letu 2021 z molitvijo ter s konkretno karitativnostjo izkazal svojo bližino ljudstvom, ki jih je pandemija najbolj prizadela ter tistim, ki utrpeli naravne nesreče: podaril jim je ventilatorje in druge zdravstvene pripomočke ter namenil denarno pomoč.

V letošnjih božičnih voščilih rimski kuriji je sveti oče spregovoril o ponižnosti kot pogoju za vero, duhovno življenje in svetost.

 

Vir: Vatican News