Romanje treh Slovenij na Svetih Višarjah 2017

Slovenci iz matične, zamejske in izseljenske Slovenije so v nedeljo, 6. avgusta 2017, poromali k cerkvi Matere Božje na Svetih Višarjah.

Romanje treh Slovenij vsako leto organizira Rafaelova družba v sodelovanju z Zvezo slovenskih izseljenskih duhovnikov. Dopoldne je predaval pravnik in politolog Andrej Fink, sveto mašo je daroval ljubljanski nadškof Stanislav Zore.

Vreme je kljub drugačni napovedi zdržalo do konca in nagradilo vse, ki so se na skoraj 1800 metrov visoko goro na tromeji med Slovenijo, Italijo in Avstrijo podali peš ob kapelicah križevega pota, ki jih je opremil Tone Kralj, pa tudi tiste, ki so vrh osvojili v nekaj minutah s pomočjo gondolske žičnice. Teh je bilo seveda več. Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu je predstavljal dr. Zvone Žigon, prišlo je tudi več ljudi iz političnega in družbenega sloja.

Pravnik in politolog Andrej Fink, ki se v teh dneh iz Argentine preseljuje v Slovenijo, je razmišljal o upanju za Slovenijo. Njegovo razmišljanje so ljudje večkrat prekinili z aplavzi. Sprva je pogleda v zgodovino našega naroda, tudi bolečo polpreteklo, ki je mnoge pahnila v svet. Ti so bili sicer zemljepisno zunaj domovine, a so bili in so duhovno vpeti v njeno dušo in srce. Kljub razdaljam in preziru so ohranjali in gojili slovenske vrednote.

Pokazal je na spremembe, ki jih moramo Slovenci kot narod narediti za upanja polno prihodnost. To je na prvem mestu skrb za svojo notranjost, za čim višjo raven naših kreposti. "Premostiti moramo travmo, ki nas je zadela. Vstati moramo iz mrtvila, ki nam ga je pustila doba enoumne brezizhodnosti ... Na novo je treba povezati preteklost s sedanjostjo, ki je uprta v prihodnost ... Predvsem ne tarnajmo, da se ne da nič napraviti ..."

Pokazal je na čudež, ki se je storil leta 1991, da smo prišli do svoje države in ob tem spomnil na mučence, "ki v trumah ležijo razkropljeni po slovenski zemlji in neprestano kličejo božji blagoslov nanjo." V zaključku je dejal, da so le vrednote in to tiste, ki temeljijo na krščanstvu, upaje za Slovenijo.

Sveto mašo je skupaj z devetimi, večinoma izseljenskimi duhovniki, daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. V pridigi se je ustavil ob božji besedi in sporočilu praznika Jezusove spremenitve na gori. Naglasil je, da moramo vero in slovensko istovetnost živeti tam, kamor nas v življenju postavi božja previdnost. Povsod moramo živeti iz istih korenin ter se pustiti bogatiti drugim. Pri sveti maši smo očenaš molili v treh jezikih: slovensko, nemško in italijansko, zaključili za molitvijo k višarski Mariji, Kraljici Evrope.

Po maši je bil na ploščadi za cerkvijo kulturni program, ki sta ga z glasbo obogatila skupina Zarja iz Vipavske doline in kvartet klarinetov Godbe ljubljanskih veteranov. Z Romanjem treh Slovenij so se sklenili tudi tradicionalni Višarski dnevi mladih. 20 udeležencev je tokrat v težišču spoznavalo življenje Slovencev v Trstu in okolici.

Vir: Radio Ognjišče