Radio Vatikan praznuje 90 let: Papežev glas za ves svet

11.2.2021 Katoliška cerkev Medij, Sveti sedež
Foto: Vatican News Foto: Vatican News

Radijska postaja, ki jo je po naročilu papeža Pija XI. zasnoval in postavil Guglielmo Marconi, praznuje 90 let. Danes radio Svetega sedeža govori 41 jezikov. Izvršni urednik Radia Vatikan in Vatican News je v članku ob letošnjem jubileju med drugim zapisal, da bo na 90. rojstni dan Radio Vatikan začel z novo spletno stranjo in internetnim radiem. 

12.000 ur prenosov letno
Skoraj dvanajst tisočur prenosov v enem letu: med njimi so neposredni radijski prenosi dogodkov, informativni, bogoslužni in glasbeni programi. To je osebna izkaznica Radia Vatikan, ki ga je papežPij XI. pred 90 leti zaupal Družbi Jezusovi. Danes oddajamo v 41 jezikih in vsak dan prinašamo besede evangelija in papežev glas po vsem svetu.

S pandemijo so se naše obveznosti povečale
Ta obletnica je za nas posebej zahtevna. Devetdeset let praznujemo namrečsredi ene največjih preizkušenj za celotno človeštvo zaradi pandemije covida-19. Naše poslanstvo je bilo vedno, da ne bi pustili nikogar samega ter prinašati upanje krščanskega oznanila, papežev glas in prebirati dejstva v luči evangelija. Ta trenutek nam je v spraševanje in nadaljnji izziv. Ko se je na primer papežFrančišek 9. marca 2020 odločil za neposredni prenos svetih maš iz Doma sv. Marte ter tako vsemu svetu omogočil, da je skupaj z njim molil, ker so bila bogoslužja z navzočnostjo vernikov v mnogih državah prepovedana, so se naše obveznosti, tako tehnične kot uredniške, povečale. Poleg neposrednih televizijskih in radijskih prenosov v večjezikih smo ustvarili nove programe, podcast, razširili avdio knjige, da bi bili blizu vsem, da bi dosegli vsak kotiček zemlje. V teh mesecih poleg informacij še naprej zbiramo in pripovedujemo zgodbe bližine, pomoči, solidarnosti. Kažemo obličje Cerkve in vsega tistega dela družbe, ki gradi mostove, pogosto na tih način, pomaga in vključuje.

Valovi in biti, 41 jezikov in 69 držav
Statistike in raziskave pravijo, da je radio v odličnem zdravstvenem stanju. Na mnogih delih sveta poleg radijskih prenosov vključuje tudi podobe, sporočila, interakcijo. Radio je prav tako postal del družbenih medijev. Naše poslanstvo je prinašati blagovest vsem in za to uporabljamo valove in bite. Reforma, ki jo je hotel papežFrančišek, nas je usmerila tudi v novo razsežnost, za katero je značilna združitev z drugimi mediji, začenši s časopisom L'Osservatore Romano. Osebje Radia Vatikan, ki prihaja iz 69 različnih držav, je omogočilo nastanek portala Vatican News, kjer se poleg besedila nahajajo tudi video, fotografske in zvočne vsebine. Na primer: podcasti Radia se širijo tudi preko družbenih omrežij medijev Dikasterija za komunikacijo, pogosto jih spremljajo podobe in grafike. Novice radijskih dnevnikov ali programov pogosto postanejo spletne strani in članki v L'Osservatore Romano. Smo izraz velikega ekipnega dela in smo še vedno na poti.

Novost za 90. rojstni dan: internetni radio
Radio Vatikan je vedno govoril veliko jezikov, vendar pa nismo imeli dnevnega sporeda v posameznih jezikih. Internetni radio, ki je v nastajanju, bo začel oddajati v italijanščini, francoščini, angleščini, španščini, portugalščini, nemščini in armenščini. Skozi to leto bo ustvarjenih skoraj 30 kanalov z oddajanjem v živo v različnih jezikih, ki jih bo mogoče poslušati tako preko radijske spletne strani, ki je bila razvita v ta namen v sodelovanju z Vatican News, kot tudi preko sedanje aplikacije Radio Vatikan. V sporedih bo veliko prostora namenjenega glasbi in bogoslužju v latinščini.

Pretresljivo pričevanje p. Maccalija, ki je bil v ujetništvu
Radio Vatikan oddaja preko satelita, digitalnega signala DAB+, digitalnega oddajanja, interneta in seveda preko analognih radijskih frekvenc. Ne smemo pozabiti, da posebej kratki valovi udejanjajo to, k čemur papežFrančišek odločno poziva, to je doseči periferije sveta. Zelo nas je pretreslo pričevanje p. Pierluigija Maccallija, duhovnika, ki je bil ugrabljen v Nigru leta 2018 in izpuščen na prostost oktobra 2020. Po osvoboditvi je izrazil željo, da bi nas obiskal. Povedal nam je, da so mu v času ujetništva sredi Sahare dovolili uporabo tranzistorja s kratkimi valovi, in to je bil zanj »edini otok svežega zraka«. Zahvaljujočtisti majhni škatlici, »kljub temu, da jo je bilo potrebno večkrat popraviti, nas je poslušal v francoščini in italijanščini ter je lahko prav tako spremljal papeževo sveto mašo na binkošti. Povedal nam je, da je bila to zanj bližina, ki je ne bo nikoli pozabil. Odkar smo izvedeli za njegovo izkušnjo, vsakič, ko iščemo načine, kako optimizirati prenose v Afriko, v srcu nosimo to, kar smo poimenovali Oddajanja Maccalli.

V službi veri, svobodi, resnici, Cerkvi
Ko danes praznujemo 90-letnico, gledamo naprej z močjo in zavestjo korenin ter željo, da bi v svet prinašali lučevangelija. Za vsako dobro pot se je potrebno zavedati, od kod se prihaja in vedeti, v katero smer se gre. Radio Vatikan ima pomembno zgodovino v službi veri, svobodi, resnici, Cerkvi; ima zgodovino, zaznamovano z desetletji vodenja jezuitov, ki še danes vodijo mnoga uredništva. Pij XI. se je v prvem radijskem sporočilu obrnil na »vse ljudi in vsako stvaritev«. Preko vatikanske radijske postaje je Pij XII. pozval, da se napetosti ne bi sprevrnile v prepad druge svetovne vojne: v tistih temnih letih je Radio opravljal občudovanja vredno služenje s tem, da je bil most: pomagal je, da so ljudje lahko imeli novice o izredno velikem številu oseb, ki so bile pogrešane ali zaprte. Radio je presegel vsakršen zid: v letih totalitarizmov so ga mnogi poslušali skrivaj, pri čemer so tvegali svoje življenje, saj je bil to edini način, da so se lahko udeležili svete maše. Spomnimo tudi na izziv koncila, o katerem so poročali v približno tri tisočih urah, na mnoga mednarodna potovanja in vključenost v Evropsko radiodifuzno zvezo (EBU), največje svetovno združenje javnih medijev. Živeli smo nepozabnih 72 dni, ki so se začeli s smrtjo Pavla VI. in so ostali zapisani v zgodovino kot »leto treh papežev«. Soočili smo se z digitalno revolucijo, ki je sledila prenosom preko satelita, ter z nenehnimi izzivi, vse do pandemije, sredi katere se nahajamo danes, vedno z namenom, da bi bili blizu vsem osebam, ki iščejo in želijo poslušati.

Slovenska oddaja
Slovenski jezik se je prek valov Radia Vatikan prvič zaslišal leta 1931. Redne oddaje v slovenščini so se pričele leta 1948, in sicer na začetku dvakrat na teden, zatem trikrat, od leta 1970 dalje pa vsak dan. Najprej so to bile 15-minutne oddaje, od božiča leta 1999 naprej pa oddaje trajajo po 20 minut. Direktor slovenskega programa Radia Vatikan je p. Ivan Herceg SJ, dopisnik iz Slovenije pa je p. Ivan Rampre SJ. Novice v slovenskem jeziku lahko poslušate ob 18.30, ponovitev pa ob 4.30 po srednjeevropskem času. Oddaje vsak večer ponovi Radio Ognjišče.

 

Vir: Vatican News