Program apostolskega potovanja v Kenijo, Ugando in Srednjeafriško republiko

25.11.2015 Kenija, Uganda in Srednjeafriška republika Papež Frančišek, Potovanje

Med 25. in 30 novembrom 2015 bo papež Frančišek obiskal Kenijo, Ugando in Srednjeafriško republiko.

Kenija
Z rimskega letališča Fiumicino bo sveti oče odpotoval v sredo, 25. novembra, malo pred osmo uro zjutraj. Njegov prvi cilj bo Kenija. Prihod v prestolnico Nairobi je predviden ob 17. uri. Najprej je na programu sprejemna slovesnost, ki bo potekala v državni hiši (State House). Ob 18. uri bo sledil vljudnostni obisk pri predsedniku države, zatem pa še srečanje s predstavniki oblasti in diplomatskim zborom. 26. novembra bo prvi dogodek na programu, ob 8.15, medversko in ekumensko srečanje. Potekalo bo na apostolski nunciaturi. Ob 10. uri bo papež Frančišek daroval sveto mašo. In sicer na univerzi v Nairobiju. Ob 15.45 se bo na športnem igrišču šole sv. Marije (St. Mary School) srečal z duhovniki, redovniki in redovnicami ter semeniščniki. Ob 17.30 pa bo obiskal še Urad Združenih narodov v Nairobiju (UNON). Dan kasneje, ob pol devetih dopoldne, je na programu obisk revne četrti Kangemi. Ob 10. uri se bo sveti oče srečal z mladimi, in sicer na stadionu Kasarani. Prav tako tam bo ob 11.15 sledilo srečanje s kenijskimi škofi. Malo po 15. uri pa se bo papež poslovil od Kenije in predvidoma ob pol štirih odpotoval proti svoji drugi postaji na afriški celini, Ugandi.

Uganda
Njegov prihod na mednarodno letališče Entebbe je predviden ob 16.50, v petek, 27. novembra. Prvi dogodek na programu na ugandskih tleh bo na vrsti naslednji dan ob pol devetih. To bo obisk anglikanskega svetišča mučencev v Namugongu. Takoj zatem bo papež obiskal še katoliško svetišče mučencev. Tam bo nato tudi daroval sveto mašo za mučence. Popoldne, ob 15.15, bo sledilo srečanje z mladimi v Kampali. Ob 17. uri bo na vrsti obisk Doma ljubezni v Nalakolongu. Ob 18. uri se bo papež na nadškofiji srečal z ugandskimi škofi, uro kasneje pa v katedrali še z duhovniki, redovniki, redovnicami in semeniščniki. V nedeljo, 29. novembra, se bo  ob 9. uri poslovil od Ugande.

Srednjeafriška republika
Ob 10.00 dopoldne je previden njegov prihod v Srednjeafriško republiko, ki bo tretji cilj apostolskega potovanja. Po sprejemni slovesnosti bo ob 11.00 sledil vljudnostni obisk pri prehodnem državnem predsedniku, in sicer v predsedniški palači (de la Renaissance) v glavnem mestu Bangui. Pol ure kasneje bo na vrsti srečanje z vodilnim razredom in diplomatskim zborom. Ob 12.15 bo sveti oče obiskal begunsko taborišče. Ob 13.00 se bo srečal s škofi. Popoldne, ob 16.00 je na programu srečanje z evangeličanskimi skupnostmi, ki bo potekalo na evangeličanski teološki fakulteti. Ob 17.00 bo papež Frančišek v katedrali v Banguiju daroval sveto mašo, ki se je bodo udeležili duhovniki, redovniki in redovnice, kateheti in mladi. Ob 19. uri bo predvidoma spovedal nekaj mladih, nato pa bo na prostem pred katedralo sledilo molitveno bdenje. Dan kasneje, v ponedeljek 30. novembra, se bo papež ob 8.15 v osrednji mošeji Koudoukou srečal z muslimansko skupnostjo. Ob 9.30 bo sledila sveta maša na stadionu športnega kompleksa Barthélémy Boganda. Ob pol enih pa bo papež odpotoval nazaj proti Rimu, kamor se bo predvidoma vrnil malo pred sedmo uro zvečer.

Vir: Radio Vatikan.