Pri papežu finska ekumenska delegacija: Teološki dialog je bistveni za spravo

19.1.2017 Vatikan Ekumenizem, Papež Frančišek
Finska ekumenska delegacija pri papežu Frančišku Finska ekumenska delegacija pri papežu Frančišku

Avidence s papežem Frančiškom so se v četrtek, 19. januarja 2017, udeležili člani finske ekumenske delegacije, ki vsako leto priromajo v Rim za praznik svetega Henrika, zavetnika Finske. Srečanje v Vatikanu vedno sovpada tudi s tednom molitve za enost kristjanov, ki nas – kot je med govorom dejal papež – poziva k medsebojnemu približevanju, začenši s spreobrnjenjem: »Pravi ekumenizem se utemeljuje na skupnem spreobrnjenju k Jezusu Kristusu kot našem Gospodu in Odrešeniku. Če se k njemu približujemo skupaj, se približujemo tudi drug k drugemu. V teh dneh še močneje kličemo Svetega Duha, da v nas spodbudi to spreobrnjenje, ki nam omogoča spravo,« je dejal papež Frančišek.

Srečanje v Lundu pomembna točka na ekumenski poti

Katoličani in luterani so na tej ekumenski poti dospeli do pomembne točke, ko so 31. oktobra 2016 v Lundu na Švedskem s skupno molitvijo obeležili obletnico reformacije. Ta skupna spominska slovesnost je po papeževih besedah imela pomembno vlogo na človeški in teološko-duhovni ravni: »Po petdesetih letih uradnega ekumenskega dialoga med katoličani in luterani, smo uspeli jasno opredeliti poglede, o katerih se danes lahko strinjamo.« In tega se oboji zavedamo, kot je pripomnil sveti oče in nadaljeval, da pa obenem v srcu ohranjamo iskreno kesanje za naše krivde. V tem duhu se je v Lundu spomnilo, da je namen Martina Lutra pred petsto leti bil obnovitev Cerkve in ne njena razdelitev. »Tisto srečanje,« je dejal, »nam je dalo pogum in moč, da na ekumenski poti, po kateri smo poklicani hoditi, gledamo naprej, v našega Gospoda Jezusa Kristusa.«

Teološki dialog bistvenega pomena

Pri pripravi skupnega obhajanja reformacije so se katoličani in luterani prav tako bolj zavedli dejstva, da »teološki dialog ostaja bistveni za spravo in ga je treba nadaljevati s stalnim delom«. V tem občestvu, ki omogoča delovanje Svetemu Duhu, bomo lahko dosegli nadaljnja soglasja o doktrini in moralnem nauku ter se tako tudi vedno bolj približevali k polni in vidni enosti. »Gospoda prosim,« je zatrdil papež Frančišek, »naj spremlja s svojim blagoslovom finsko luteransko-katoliško komisijo za dialog, ki predano dela na skupni zakramentalni razlagi o Cerkvi, evharistiji in cerkveni službi.«

Pristno živeti vero, skupaj pomagati trpečim

Leto 2017, ki je leto spominjanja reformacije, predstavlja za luterane in katoličane priložnost, da na še bolj pristen način živijo vero ter tako skupaj odkrivajo evangelij ter pričujejo Kristusa z obnovljenim zagonom. Papež je ponovno spomnil na molitveno srečanje v Lundu, ko so se s pogledom v prihodnost obvezali, da bodo skupaj pomagali trpečim, ljudem v stiski in vsem, ki so žrtve preganjanja in nasilja. »Pri tem delovanju kot kristjani nismo več ločeni, ampak smo združeni na poti proti polnemu občestvu,« je povedal Frančišek. Želel pa je tudi spomniti, da finski kristjani letos praznujejo stoletnico Finskega ekumenskega sveta, ter ga označil kot pomembno orodje za pospeševanje občestva vere in življenja med njimi.

Skupno pričevanje pred svetom

Finska pa letos prav tako praznuje stoletnico svoje neodvisnosti. »Naj ta obletnica spodbudi vse kristjane vaše države k izpovedovanju vere v Gospoda Jezusa Kristusa, kot je to z veliko gorečnostjo storil sveti Henrik, ter o njej pričuje pred svetom in jo spremeni v konkretna znamenja služenja, bratstva in medsebojnega razdeljevanja,« je zaželel papež in še dodal, naj romanje finske ekumenske delegacije prispeva k nadaljnji okrepitvi dobrega sodelovanja med pravoslavnimi, luterani in katoličani na Finskem in v svetu ter naj skupno pričevanje o veri, upanju in ljubezni prinese obilne sadove.

Vir: Radio Vatikan.