Prenovljena in posodobljena podoba tednika Družina

30.1.2019 Medij

Redni bralci Družine prav gotovo že veste – Družina je dobila novo podobo in nov logotip. Kako se bo zrcalila v slovenskem prostoru, so v galeriji Družina predstavili: direktor Družine Tone Rode, urednik Družine Boštjan Debevec, urednica Naše družine Mojca Purger in urednik Slovenskega časa Bogomir Štefanič.

Dogodek je s pesniškim navdihom povezoval Matjaž Pikalo, zbrane v galeriji, med katerimi so bili poleg sodelavcev tudi predstavniki nekaterih drugih medijev, soustvarjalci vsebin in bralci, je pozdravila Manica Ferenc.

Ker letos zaznamujemo 200 let smrti urednika prvega slovenskega časopisa Valentina Vodnika, so bili njegovi verzi kot nalašč za uvod v predstavitev prenovljene Družine. Interpretiral jih je Matjaž Pikalo, ki se je nekoliko ozrl v zgodovino časopisa.

Kaj so z novo Družino želeli ustvariti, so povedali glavni snovalci novosti.

Družina - glas tistih, ki niso imeli glasu, in blizu ljudem
Direktor Družine Tone Rode je dejal, da Družina želi povezovati in se skrbno in tudi kritično sooblikovati. Mediji so vse bolj dialogi, ki soustvarjajo skupnost in prostor. »Družina je bila vedno glas tistih, ki niso imeli glasu, in blizu ljudem, kar je glavno vodilo še zdaj.« Z njeno prenovo želimo pridobiti bralce srednjih let in mlade Družine. Vse teme od kulturnih, mednarodnopolitičnih do popularnih so prežete s krščanskim pogledom. Predvsem pa je direktor poudaril, da želimo pisati jasno, spoštljivo in razumljivo.

Uskladiti obliko in vsebino
Seveda ste opazili, da je nova Družina oblikovno precej drugačna. S tem, kako uskladiti vsebino in obliko, so si zadnje mesece belili glavo urednik Družine Boštjan Debevec, sodelavci iz tehničnega oddelka in zunanji sodelavci. Skupaj so oblikovali tudi čisto novo naslovnico, ki je, kot je dejal urednik, postala vrata v vsebino, saj na njej ni uvodnega članka, temveč napovedi člankov. večji poudarek je na fotografiji, članki so krajši in vsebinsko bolj strnjeni. Vsebinsko pa je Debevec dejal, da želimo izhajati iz življenja in vsakodnevna vprašanja osvetliti s krščansko miselnostjo.

Naša družina = Naša družina + Kažipot + Mladi val
Ena izmed največjih novosti je prav gotovo ukinitev priloge Kažipot in razširitev mesečne priloge Naše Družine v tedensko, v katero se iz Kažipota prenesejo spored in medijske vsebine, iz Družine pa Mladi val, otroci pa so dobili Otroški zabavnik s preprostimi ugankami za prosti čas.

Slovenski čas - samozavesten in kritičen katoliški glas z dialoško noto
Ob vseh novostih pa se lahko malce oddahnete ljubitelji priloge Slovenski čas, ki prenove še ni doživel. Prenovljenega boste lahko brali konec februarja, ko bo izšla nova, že 106. številka. Tudi njegovi članki bodo nekoliko skrčeni, vendar, je obljubil urednik Bogomir Štefanič, bo še vedno ostal jasen, prepoznaven, samozavesten in kritičen katoliški glas z dialoško noto.

Prelistajte prenovljeno, posodobljeno Družino in njeno prilogo Naša družina, uživajte v branju in nam brez dlake na jeziku sporočite, kaj vas je navdušilo, kaj presenetilo in česa bi si morda želeli še več. Skratka, bodite naši bralci in hkrati soustvarjalci Družine in njenih prilog. Trudimo se za vas, zato nam je vaš glas izjemno pomemben.

Vir: Družina