Preko 500.000 mladih pri sveti maši ob začetku SDM

23.7.2013 Rio de Janeiro, Brazilija Mladina, Papež Frančišek
Svete maše ob uradnem začetku 28. svetovnega dneva mladih se je udeležilo preko 500.000 mladih Svete maše ob uradnem začetku 28. svetovnega dneva mladih se je udeležilo preko 500.000 mladih

»Kristus vas potrebuje, mladi! Potrebuje vašo mlado vero, polno veselja in misijonskega navdušenja! Kristus računa na vsakogar izmed vas! Dragi mladi s celega sveta, svetovni dan mladih v Riu de Janeiru se je začel!« Tako je včeraj zvečer mlade na obali Copacabana pozdravil kardinal Stanisław Ryłko, predsednik Papeškega sveta za laike, pod katerega okriljem je bil ta veliki dogodek organiziran. Sveto mašo, s katero se je uradno začel 28. svetovni dan mladih in ki se je je kljub dežju udeležilo preko 500.000 mladih, je sicer daroval nadškof mesta Rio de Janeiro, Orani João Tempesta.

»Dobrodošli! Prepričan sem, da je to čudovito mesto z vašo prisotnostjo postalo še lepše. V teh dneh bo to vaš dom.« S temi besedami je nadškof začel svojo homilijo. Zatem je izrazil hvaležnost zaslužnemu papežu Benediktu XVI., da je izbral Rio de Janeiro za prizorišče tokratnega srečanja. Spomnil je tudi, da je to drugi svetovni dan mladih v Latinski Ameriki. »Ta teden bo Rio postal središče Cerkve, žive in mlade,« tako je nadaljeval nadškof Tempesta. Mladi s celega sveta so prišli, da bi si med seboj delili vero in veselje. To veselje nad tem, da so učenci, jim omogoča, da postajajo močnejši, in jih vabi, da gredo nasproti drugim, da postanejo misijonarji vseh narodov. Največje darilo, ki ga lahko dajo drugim, je »navzočnost Kristusa, ki nas napolnjuje in spodbuja, da v bratskem dialogu ljubimo in se podarjamo«.

Tempesta je nadaljeval, da je povsod po mestu mogoče zaznati mladostno navdušenje. Le-to kaže mlado obličje kristjanov, ki želi povezati pričevanje pristno krščanskega življenja z družbeno razsežnostjo evangelija. »Poklicani smo biti protagonisti novega sveta,« tako je spodbudil nadškof Ria de Janeira na začetku 28. svetovnega dneva mladih. Izhajajoč iz evangeljskega odlomka, v katerem Jezus pokliče Mateja, je nadškof poudaril, da je Jezus prišel, da bi grešniki spoznali usmiljenje. Prišel je zaradi nas, ki smo poklicani biti učenci Jezusa Kristusa. Naš odgovor mora biti »pripravljenost«. Na ustnicah in v srcih morajo biti besede: »Tukaj sem, Gospod.« In kot Matej naj bi bili pripravljeni na posledice tega »da« Bogu.

28. svetovni dan mladih se začenja sredi leta vere. To je čas, ki kliče, da bi globoko živeli vero. In sicer z navdušenjem in doslednostjo nekoga, ki se pusti voditi Svetemu Duhu. Tako kot se je zgodilo Mateju, se zgodi vsem, ki pozitivno odgovorijo Učitelju: »On pride večerjat k nam domov in nam oblikuje življenje.« A misijonska pot zatem, kot je pojasnil nadškof Tempesta, zahteva še razločevanje, pa tudi sanje in pomoč nekoga, ki nam stoji ob strani in nam pomaga prepoznati Božji glas.

Tudi nadškofija Rio de Janeiro je slišala klic Boga, naj sprejme mlade. In odgovorila je: »Tukaj sem.« Tamkajšnje župnije, družine, šole, združenja in gibanja so postali domovi mladih. Želijo, da bi se vsi čutili sprejete v Kristusovem objemu. On vabi vse, naj bodo njegovi prijatelji. Zato je nadškof Tempesta spodbudil, da bi povsod sejali bratstvo, da bi bili glasniki miru in sloge, da bi svet klicali k življenju v svetosti, da bi pričevali za Jezusa Kristusa, da bi si prizadevali za novi svet in povsod prinašali Njegovo veselje in mir. Jezus Kristus je vedno aktualen, še zlasti za mlade, ki iščejo resnico, pravičnost in mir – to lahko najdejo le v Njem. In to resničnost naj bi posredovali naprej na dostopen in razumljiv način. »Vi, dragi mladi,« je poudaril Tempesta, »ste darilo upanja za družbo, ki pričakuje rešitev za svojo krizo vrednot. Poklicani ste oblikovati novo generacijo, ki živi vero in jo posreduje sledečim generacijam.« Svetovni dan mladih vabi k izkušnji vere, iz katere bi izšli prenovljeni. Je priložnost za pričevanje, da je drugačen svet mogoč. Papež Frančišek, ki bo te dni kot romar sredi med njimi, bo mladim pokazal pot. Oni pa naj se ne bojijo odpreti svojih src Kristusu. Potrebno je premagati veliko ovir in krivic. Potrebno je graditi mostove namesto zidov in pregrad. Preko mladih, ki so se zbrali v Riu de Janeiru, je cel svet lahko deležen pričevanja solidarnosti in ljubezni Kristusa Odrešenika. Kot je zatrdil nadškof Tempesta, je namreč prišel čas, ko je treba »prebuditi zaupanje in upanje, ki bi se preoblikovala v konkretna dejanja za svetlejši jutri«.


Besedilo je s spletne strani Radia Vatikan