Predstavitev okrožnice papeža Frančiška z naslovom Luč vere

9.9.2013 Ljubljana Papež Frančišek
Lumen fidei - naslovnica - vir - Radio Vatikan Lumen fidei - naslovnica - vir - Radio Vatikan

V zbirki cerkvenih dokumentov je pri založbi Družina izšla prva okrožnica papeža Frančiška Luč vere – Lumen fidei. Na tiskovni konferenci v Galeriji Družina sta jo v ponedeljek, 9. septembra 2013, predstavila novomeški škof, apostolski administrator ljubljanske nadškofije ter predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Andrej Glavan  ter urednik zbirke dr. Rafko Valenčič.

Prva okrožnica papeža Frančiška je bila javnosti predstavljena že pred dvema mesecema, na praznik apostolov Petra in Pavla. »Prva okrožnica kakega papeža, tudi papeža Frančiška, predstavlja nekakšen program papeške službe novega papeža,« je dejal škof Glavan in pojasnil, da gre v marsičem za skupno okrožnico dveh papežev, saj je bila nova okrožnica že dalj časa pričakovana kot del trilogije okrožnic papeža Benedikta XVI. o temeljnih teoloških krepostih: veri, upanju in ljubezni.

Zasnovo in prvo različico okrožnice je pripravil papež Benedikt XVI, zaradi česar mu papež Frančišek izraža »globoko hvaležnost za njegovo dragoceno darilo in k besedilu dodaja še nekaj misli«. »Gre za skupni napor obeh papežev, da bi današnjemu svetu, tako ponosnemu na moč razuma in znanstvenih dosežkov od časa razsvetljenstva do danes, pozneje pa razdeljenemu zaradi vprašanja nasprotij med vero in razumom, danes pa razočaranem zaradi neuspehov v iskanju resnice, vrednot in harmonije na osebni in družbeni ravni, odprli »vrata vere«, in da bi sprejel luč vere kot zanesljivo življenjsko vodilo.«

Tudi urednik zbirke Cerkvenih dokumentov dr. Rafko Valenčič ugotavlja, da je dokument sad sodelovanja dveh papežev, kar je vendarle posebnost, čeprav sta nadgradnja in kontinuiteta pogosta praksa delovanja Cerkve. Ob natančnejšem branju dokumenta pa, tako Valenčič, se da s precejšnjo verjetnostjo razbrati, katere misli je prispeval kateri od papežev. Z okrožnico se končuje praznovanje leta vere in 50. obletnice začetka drugega vatikanskega koncila. »Razni avtorji so navajali, da je vera skok v neznano, v temo. Sporočilo okrožnice je drugačno: vera je skok v objem Boga.«

Na vprašanje, kdaj lahko pričakujemo prvo zares Frančiškovo okrožnico, sta sogovornika odgovorila, da tega sicer ne vesta, a zagotovo ne pred sklepom leta vere v mesecu oktobru.

Besedilo je v izvirniku objavljeno na spletni strani založbe Družina.

Prim. tudi objavo z naslovom Izšla je prva okrožnica papeža Frančiška: Lumen fidei – Luč vere