Predsednika Slovenije in Italije na Sveti Gori pri Gorici

7.7.2014 Sveta Gora pri Gorici Marija, Država
Bazilika na Sveti Gori - vir - arhiv frančiškanskega samostana na Sveti Gori Bazilika na Sveti Gori - vir - arhiv frančiškanskega samostana na Sveti Gori

 

V ponedeljek, 7. julija 2014, ob 10.20 bosta v okviru obeleževanj 100. obletnice začetka prve svetovne vojne obiskala Marijino svetišče na Sveti Gori pri Gorici predsednika Italijanske republike Giorgio Napolitano in Republike Slovenije Borut Pahor. Visoka gosta bosta položila venec ob spomenik padlim slovenskim vojakom, v spomin na tokratni obisk in njuno srečanje pa bosta na Sveti Gori odkrila 'Klop miru', ki naj obiskovalcem ponudi mesto za razmislek v spomin in opomin, da se vojne grozote ne bi nikoli več ponovile.

 

Sveta Gora in prva svetovna vojna

Obetajočim časom je sledila vihra prve svetovne vojne, ki je Sveto Goro spremenila v kup ruševin, milostno podobo in frančiškane pa spet pregnala v begunstvo, v Ljubljano. Za povojno obnovo je poskrbel goriški nadškof Frančišek Sedej in po načrtih arhitekta Maksa Fabianija so pozidali romarski dom, leta 1922 pa se je »Begunka« ponovno vrnila na Goro. Po Rapalski pogodbi je pripadlo ozemlje Italiji in po posredovanju Vatikana so prišli na Sveto Goro italijanski frančiškani iz Trenta, ki so v letih od 1924 do 1928 zgradili samostan in novo cerkev po vzoru oglejske bazilike in po načrtu goriškega arhitekta Silvana Bariča, posvetil pa jo je videmski nadškof Giuseppe Nogara leta 1932. 

Vir: www.svetagora.si