Predsednik Republike Pahor bo vročil državno odlikovanje msgr. Francu Boletu

30.10.2013 ob 11:00 Ljubljana Cerkev v Sloveniji, Radio Ognjišče
Franc Bole - Foto Radio Ognjišče Franc Bole - Foto Radio Ognjišče

 

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor bo v sredo, 30. oktobra 2013, ob 11.00 msgr. Francu Boletu vročil državno odlikovanje red za zasluge. Državna odlikovanja bodo prejeli tudi: srebrni red za zasluge mag. Gezi Erniši, red za zasluge Viktorju Blažiču, medaljo za zasluge Wolfgangu Johannesu Bandionu, medaljo za zasluge dr. Casparju Einemu.

V utemeljitvi podelitve reda za zasluge msgr. Francu Boletu je zapisano, da ga prejme: za prispevek pri oblikovanju odprtega in demokratičnega slovenskega medijskega prostora kot dolgoletnega urednika mesečnika Ognjišče in ustanovitelja Radia Ognjišče.

Utemeljitev: Msgr. Franc Bole je svojo duhovniško službo začel v Postojni, kjer se je pričela tudi njegova dolgoletna in odgovorna skrb za pristen odnos in za odprto komunikacijo znotraj rimskokatoliškega občestva ne le v neposrednih stikih, ampak tudi prek medijev. Medijsko se je začel udejstvovati že leta 1965, ko je začel izdajati list Farno Ognjišče, sprva glasilo župnij Postojna in Koper. V nekaj letih pa je farno glasilo postalo najbolj razširjen slovenski mesečnik, ki je leta 1984 presegel mejo sto tisoč izvodov, kar je tudi s sedanjega vidika zavidljivo število. Še danes je revija priljubljeno čtivo tako med starejšimi kot tudi med mlajšimi bralci, kar govori o zanesljivi uredniški roki Franca Boleta. Kmalu so se reviji Ognjišče pridružile tudi knjižne izdaje v zbirkah Mala knjižnica in Žepna knjižnica Ognjišča, v katerih so izhajale verske knjige v velikih nakladah, ob zbirkah Življenjske smernice in Priročniki Ognjišča pa še liturgične zbirke ter številne knjige izven zbirk. Založba Ognjišče je do danes izdala več kot 320 naslovov knjig, ob tem pa še kasete, video kasete, zgoščenke in DVD-je. Z ustanovitvijo založbe Ognjišče je msgr. Franc Bole v slovenski kulturni prostor prispeval mnoga odmevna literarna dela, z revijo Ognjišče in s članki, ki jih je objavljal v njej, pa je prispeval tudi k demokratičnim procesom v slovenski družbi. V okviru urejanja revije Ognjišče je msgr. Franc Bole razvil tudi vrsto dobrodelnih, človekoljubnih in karitativnih pobud in leta 1990 postal tudi prvi direktor Slovenske Karitas. To funkcijo je opravljal tri leta. Po osamosvojitvi Slovenije je bil Franc Bole pobudnik za ustanovitev Radio Ognjišče. Ta se je prvič oglasil iz koprskega studia junija 1994, proti koncu novembra pa še iz ljubljanskega. Danes njegovi valovi pokrivajo skoraj celo Slovenijo, od aprila 1997 pa je radio Ognjišče postal slišen po vsem svetu, saj od takrat neprekinjeno oddaja tudi na medmrežju.

Franc Bole se je rodil 9. avgusta leta 1932 v Korítnicah pri Ilirski Bistrici. Po duhovniškem posvečenju v Ljubljani 29. junija 1958 je postal za sedem let župnijski upravitelj v Postojni, kjer je v letu 1965 izšla prva številka župnijskega lista Farno Ognjišče, ki pomeni začetek revije Ognjišče. Iz Postojne ga je pot vodila v Koper, na Trg Brolo, kjer kot duhovnik pomaga v koprski stolni župniji. Msgr. Bole je bil prvi direktor Slovenske Karitas (1990), leta 1968 pa je začel z organiziranimi romanji bolnikov in invalidov na Brezje. Leta 1994 je uresničil še eno svojih zamisel, začel je oddajati Radio Ognjišče.

Več na spletni strani Radia Ognjišče.