Praznovanje godu sv. Jakoba v Kopru

25.7.2014 ob 19:00 Koper Romanje, Škofija Koper

 

V petek, 25. julija, ob 19. uri bo v koprski stolnici slovesna sv. maša v zahvalo za slovensko Jakobovo pot in v priprošnjo pri ustanavljanju Bratovščine sv. Jakoba. Po sv. maši se bomo zbrali pred cerkvijo Sv. Jakoba na Trgu Brolo, kjer bomo sv. Jakoba počastili z molitvijo in pesmijo, romarji po poteh sv. Jakoba pa bodo prejeli blagoslov. Ker se v Kopru pripravljamo na ustanovitev Bratovščine sv. Jakoba, boste kandidati za bratovščino lahko izpolnili pristopne izjave.

 

Obvestila za Jakobove romarje

V preteklih desetih letih so člani Društva prijateljev sv. Jakoba v Sloveniji obnovili slovenske srednjeveške romarske poti. Komposteljska romarja Marjeta in Metodij Rigler sta zapisala: »V svetem Jakobovem letu 2010 je bila blagoslovljena osrednja slovenska pot – deblo drevesa Jakobove poti od Slovenske vasi pri Obrežju do Trsta, leta 2012 gorenjska – svetovišarska veja, lani del prekmursko-štajerske veje od Sv. Jakoba v Galiciji do Ljubljane. Z blagoslovitvijo in odprtjem še drugega dela te poti od madžarske meje do Galicije bomo s pomočjo oživljene starodavne božje poti naših prednikov izoblikovali križ sv. Jakoba.« Koliko truda, potrpežljivosti, vztrajnosti, odločnosti, gostoljubnosti in ljubezni je bilo potrebno pri iskanju »stezic, ki so včasih bile«. Slovenska Jakobova pot je znamenje naše ljubezni do domovine ter odprtosti za resnični dialog in medsebojne odnose, saj povezuje romarje iz vse Slovenije, povezuje Slovenijo z rojaki v »zamejstvu«, povezuje naš narod in državo  s sosednjimi državami in narodi, po slovenski Jakobovi poti pa romajo tudi tujci, ki tako spoznavajo našo prelepo domovino.

Blagoslov odseka slovenske Jakobove poti od vasi Kobilje do Galicije bo v cerkvi Sv. Jakoba v Dobrovniku v Prekmurju, v nedeljo, 27. julija 2014, ob 10. uri.

Odhod avtobusa iz Ljubljane: v nedeljo, 27. julija ob 5. uri izpred trgovine Mercator na Rakovniku v Ljubljani. Vrnitev v Ljubljano bo v večernih urah. Informacije in prijave: 01-427-15-10; 031-35-95-58 ali na e. naslova: [email protected][email protected]. Sprejemanje prijav do 20. julija oziroma do zasedenosti avtobusa. V nekaterih srcih romarjev pa tli tudi želja po ureditvi istrsko-dalmatinsko-hercegovske Jakobove poti iz Kopra do Medžugorja, kjer je župnijska cerkev posvečena sv. Jakobu. Dobrodošli pri raziskovanju, odkrivanju in urejanju te poti.

BLAGOSLOV PREKMURSKO-ŠTAJERSKE VEJE POTI SVETEGA JAKOBA V CERKVI SVETEGA JAKOBA V DOBROVNIKU V PREKMURJU

 

Kontaktna oseba:
Bogdan Vidmar; 051 323 165; [email protected]