Praznovanje 200-letnice podobe Marije Pomagaj na Brezjah

24.5.2014 Brezje Marija

Letos praznujemo 200-letnico podobe Marije Pomagaj na Brezjah, ki jo je leta 1814 naslikal kranjski slikar Leopold Layer.

Začetki češčenja Marije Pomagaj se povezujejo z začetkom in javnim izražanjem slovenske narodne identitete. Ob Marijinem oltarju na Brezjah najdemo odmeve vseh glavnih dogodkov narodove zgodovine. Tudi danes se ta intenzivnost ne manjša.

Marija Pomagaj predstavlja močno in pristno duhovno vez med Slovenci doma in po svetu. Pred njeno podobo je nadškof dr. Alojzij Šuštar posvetil slovenski narod Mariji, pri njej pa se je ustavil in molil kot romar tudi papež Janez Pavel II. (1978–2005).

Slovenska škofovska konferenca je na seji 11. marca 2013 sklenila, da se bodo slovenski verniki praznovanju 200-letnice podobe Marije Pomagaj pridružili na romanju, ki bo za vse škofije poteklo hkrati.

Frančiškani z Brezij skupaj z Brezjani vabijo na skupno praznovanje 200-letnice podobe Marije Pomagaj, ki jo bomo obhajali v soboto, 24. maja 2014, na Brezjah, v slovenskem Marijinem narodnem svetišču, ko v Sloveniji praznujemo Marijo Pomagaj.


Dodatne informacije dobite pri rektorju Marijinega svetišča na Brezjah p. Robertu Bahčiču po tel. št. 04/537–07-00 ali po e-pošti na naslovu [email protected].