Posnetek ekumenskega bogoslužja ob sklepu tedna molitve za edinost kristjanov

24.1.2021 Slovenija Ekumenizem, Cerkev v Sloveniji
Sklep ekumenske osmine v Celju - januar 2020 Sklep ekumenske osmine v Celju - januar 2020

Običajno so se ob sklepu tedna molitve za edinost kristjanov (od 18. do 25. januarja) v celjski stolnici, skupaj z upokojenim celjskim škofom Stanislavom Lipovškom, predsednikom Komisije za edinost in medreligijski dialog, zbrali predstavniki Srbske pravoslavne Cerkve ter predstavniki Evangeličanske in Binkoštno-evangelijske cerkve. Sveti maši ob prazniku spreobrnitve apostola Pavla je sledilo ekumensko molitveno bogoslužje, pri katerem so sodelovali verniki in predstojniki omenjenih Cerkva.

Zaradi epidemije letos tako srečanje žal ni možno, zato smo s pomočjo spleta in televizije vabljeni k ogledu in molitvi posnetka ekumenskega bogoslužja iz evangeličanske cerkve Martina Luthra v Murski Soboti, župnijske cerkve sv. Jakoba v Galiciji in stolnice sv. Danijela v Celju. Pri posnetku bogoslužja sodelujejo pevci in molilci iz Evangeličankse cerkvene občine Murska Sobota, Srbske cerkvene občine Celja, Župnije Galicija in iz Stolno-opatijske župnije Celje – sv. Danijel ter njihovi predstavniki: škof Evangeličanske cerkve AV v Sloveniji mag. Leon Novak, upokojeni celjski škof in predsednik Komisije za edinost in medreligijski dialog msgr. dr. Stanislav Lipovšek ter celjski paroh Goran Šljivić.

Bogoslužje bo predvajano v nedeljo, 24. januarja 2021, na:

-       Exodus TV (ob 10.30 in 13. uri), 

-       VTV (ob 15.30 uri), 

-       TV Celje (ob 16.05)

-       in na spletu  (od 12. ure dalje). 

 

YouTube kanal

V Jezusovi prošnji “da bi bili vsi eno” naj nam še naprej pomaga letošnje gradivo in molitev Slomškove bratovščine sv. Cirila in Metoda:

O Bog, ki si nas po svetih bratih Cirilu in Metodu poklical k edinosti vere, zedini vse kristjane v svoji sveti Cerkvi. Naj bomo v češčenju troedinega Boga vsi narodi na zemlji združeni, kakor so združeni božji izvoljenci v nebesih. Tega te prosimo po zasluženju Jezusa Kristusa, po priprošnji prečiste Device Marije, svetega Cirila in Metoda, svetega Leopolda Mandiča in vseh svetnikov. Amen.

Oče naš… Zdrava Marija… Slava Očetu…
Sveta Devica Marija, prosi za nas!
Sveta brata Ciril in Metod, prosita za nas!
Sveti Leopold Mandič, prosi za nas!
Blaženi Anton Martin Slomšek, prosi za nas!

 

Matic Lesjak
Komisija za edinost in medreligijski dialog