Poslanica Papeškega sveta za medverski dialog ob hindujskem prazniku Deepavali 2021

6.11.2021 Ekumenizem
Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Dragi hindujski prijatelji,

Papeški svet za medverski dialog vam izreka svoje najprisrčnejše pozdrave ob praznovanju Deepavali, ki bo letos 4. novembra. Naj ta praznik, čeprav sredi tesnobe in negotovosti zaradi pandemije, s planetarnimi krizami, ki so njena posledica, prinese olajšanje vašim življenjem, domovom in skupnostim z upanjem na boljšo prihodnost.

Poleg še vedno svežih brazgotin, ki sta jih povzročila prvi in drugi val pandemije, ki sta ljudem iztrgala življenje in vitalnost, v vseh nas na ta ali oni način na različnih ravneh še vedno obstaja občutek vdanosti v usodo, obupa in nemoči spričo opustošenja, ki so jih v svetu povzročili različni dejavniki, od terorizma do ekološke degradacije. Zaradi tega so ljudje ne samo prestrašeni, ampak naraščata stiska in obup. V tem kontekstu želimo v skladu z našim dragim izročilom z vami deliti nekatera razmišljanja o tem, kako mi, kristjani in hindujci, lahko prinašamo luč upanja v življenja ljudi v tako težkih časih.

Če so bile sredi temnih oblakov trenutne pandemije, ki je povzročila neizrekljivo trpljenje in travme ljudem, svetla znamenja solidarnosti in bratstva, imamo možnost dokazati, da lahko z odločnostjo in ljubeznijo »skupaj« premagamo vsako krizo, tudi tiste na videz nerešljive. Moč solidarnosti, ki se je pokazala v lajšanju trpljenja in v pomoči potrebnim, še bolj z medverskim značajem in odgovornostjo, kaže luč upanja in poudarja odgovor, ki so ga člani vseh verskih izročil povabljeni ponuditi v časih obupa in teme. Ko z medversko solidarnostjo skupno prinašamo luč v življenje ljudi, to potrjuje tudi koristnost in velikanski vir, ki ga verska izročila predstavljajo za družbo.

Vedno večje zavedanje, da je v sedanjem obdobju pandemije potrebno biti z drugimi in si med seboj pripadati, zahteva, da iščemo vedno nove poti za prinašanje luči upanja tja, kjer sta nesloga in razdeljenost, razdejanje in opustošenje, prikrajšanost in razčlovečenje. Samo z vedno večjim medsebojnim zavedanjem, da smo vsi del drug drugega, da smo med seboj bratje in sestre (prim. papež Frančišek, Okrožnica Vsi smo bratje. O bratstvu in družbenem prijateljstvu, 3. oktober 2020) in da med seboj delimo vzajemno odgovornost drug za drugega in vsi skupaj za planet, za »naš skupni dom«, bomo lahko skušali priti iz vsakršnega obupa. Še več, z medsebojno odvisnostjo in s solidarnim delovanjem z drugimi se bomo bolje izvlekli iz vsake krize. Celo z nujnimi globalnimi problemi, ki grozijo, da bodo porušili harmonijo med naravo in ljudmi ter harmonično sobivanje ljudi, kot so podnebne spremembe, verski fundamentalizem, terorizem, hipernacionalizem, ksenofobija, se lahko učinkovito spoprimemo, ker ti problemi zadevajo vse nas. 

Ker so naša verska izročila stoletni varuhi modrosti, imajo v časih krize moč ponovno dvigniti naše potrte duhove, so sposobne pomagati tudi posameznikom in skupnostim, da kompas svojega življenja usmerijo na upanje, ko uprejo pogled onkraj svojega trenutnega obupa. Svoje člane predvsem učijo in spodbujajo, da z vsemi sredstvi, ki so jim na voljo, nudijo pomoč tistim, ki so plen obupa, tako da jim prinašajo upanje.

Potemtakem je naloga odgovornih v verstvih in v skupnostih negovati duha bratstva med njihovimi pristaši, da bi jim pomagali hoditi in sodelovati z ljudmi drugih verskih izročil, zlasti v času krize in vsakovrstnih nesreč. Za papeža Frančiška je bratstvo »pristno zdravilo za pandemijo in za številne nesreče, ki so nas prizadele« (Govor članom diplomatskega zbora pri Svetem sedežu, 8. februarja 2021). Biti na medverski način odgovorni drug za drugega je zanesljivo sredstvo za krepitev solidarnosti in bratstva med nami ter za prinašanje pomoči prizadetim in upanja trpečim.

Kot verniki, zakoreninjeni v naša verska izročila in kot ljudje, ki delijo pogled skupne odgovornosti do človeštva, zlasti do trpečega človeštva, se moramo mi, kristjani in hindujci, posamično in skupaj v povezanosti z ljudmi drugih verskih izročil in dobre volje, prizadevati, da bi prišli do tistih, ki so obupani, da bi v njihovo življenje prinesli luč!

Voščimo vam srečen praznik Deepavali!

 

Kardinal Miguel Ángel Ayuso Guixot, MCCJ
predsednik

Msgr. Indunil Kodithuwakku Janakaratne Kankanamalage
tajnik