Nadškof Cvikl: Če sebe postavimo v ospredje, se pokažejo razlike med nami

25.1.2024 Maribor Ekumenizem, Škofija Maribor
Foto: Jure Sojč Foto: Jure Sojč

Na včerajšnji praznik spreobrnitve apostola Pavla zaključujemo teden molitve za edinost med kristjani. V Mariboru je bila dopoldne v cerkvi Matere usmiljenja slovesna sveta maša, ki jo je daroval nadškof Alojzij Cvikl, udeležili pa so se je tudi predstavniki drugih krščanskih cerkva. Zakaj prav v tej cerkvi in kaj je sledilo sveti maši?

Pri frančiškanih v Mariboru prav na današnji dan praznujejo praznik Matere usmiljenja, v spomin na 25. januar 1747, ko so čudežen kip Matere Usmiljenja prinesli v Maribor in ga postavili na oltar minoritske cerkve na Lentu. V sedanjo frančiškansko cerkev - baziliko Matere Usmiljenja - so ga prenesli leta 1900.

Med sveto mašo v omenjeni baziliki je nadškof Cvikl poudaril, da je edinost pot, po kateri hodimo skupaj.

»Molitev naj bi nam pomagala, da bi postajali vedno bolj sposobni za odpuščanje krivic, ki smo jih drug drugemu prizadeli. Kadar nismo zazrti v skupnega Očeta, takrat začnemo postavljati v ospredje sebe. In če postavljamo v ospredje sebe, začno stopati v ospredje razlike med nami.«

Tudi po besedah evangeličanske duhovnice Violete Vladimire Mesarič je skupna molitev še kako pomembna. »Pred nami je velika odgovornost, kajti Gospod želi, da bi bili vsi eno. Kristjani imamo to nalogo, da smo kakor luč in vzgled. In to s svojimi besedami in s svojimi dejanji.«

Paroh srbske pravoslavne cerkve v Mariboru Savo Kosójević je zaželel, da današnja slovesnost ne bi bila zaključek, ampak šele začetek skupne molitve.

Veselje, da smo kristjani zbrani skupaj, pa je izrazil tudi binkoštni pastor Srečko Krajnc. Vedno namreč ni bilo tako. »Tudi danes po svetu v mnogih mestih državah zaradi Boga padajo glave, je preganjanje, je težko stanje. Zato sem hvaležen Bogu, da smo lahko zbrani tukaj v takšnem miru.«

Božja beseda nas po njegovih besedah uči, da se ljubimo med seboj. To naj bi bilo tudi vodilo celotnega leta.

Po maši se je nadškof Cvikl s predstavniki različnih cerkva sprehodil po štajerski prestolnici, kjer so tudi po ulicah pričevali o svoji želji po edinosti.

Slovesnost ob sklepu molitvene osmine bo nocoj še v Celju, kjer bo sveto mašo daroval škof Maksimilijan Matjaž. Papež Frančišek pa bo vodil slovesne večernice v baziliki sv. Pavla zunaj obzidja.

Marjana Debevec, vir novice: Radio Ognjišče