Poročilo s premiere multimedijskega recitala Obrazi notranje moči

Premiera multimedijskega recitala Obrazi notranje moči Premiera multimedijskega recitala Obrazi notranje moči

Zavod Antona Martina Slomška v Mariboru je ob petnajsti obletnici Škofijske gimnazije pripravil premiero multimedijskega recitala Obrazi notranje moči, ki je v dvorani Zavoda potekala v torek, 20. marca 2012, ob 19.00.

Škofijska gimnazija je začela delovati pred petnajstimi leti. Mesec marec je bil v zgodovini Zavoda pomemben, saj je bil le-ta 23. marca 1996 vpisan v sodni register javnih ustanov, 3. marca 1997 je potekal prvi razpis za vpis prve generacije dijakov za šolsko leto 1997/98, 19. marca 2007 pa je bil blagoslovljen temeljni kamen za začetek gradbenih del na Vrbanski cesti 30 v Mariboru. V letu petnajste obletnice ustanove je le-ta vključena tudi v dogajanja Evropske prestolnice kulture. V sklopu teh prireditev so z nekdanjimi in aktualnimi dijaki ter profesorji in vzgojitelji, predvsem v sodelovanju z Dijaškim domom, pripravili multimedijski recital meditacij Alenke Rebula z naslovom Obrazi notranje moči.

Direktor Zavoda dr. Ivan Janez Štuhec je zbrane na praznovanju nagovoril z besedami, da petnajst let sicer še ni velika starost, zanemarljiva pa tudi ni. Izrazil je upanje, da sedanjih generacij dijakov pubertetnikov v prihodnjih letih ne bo preveč »metalo« sem in tja ter da bodo kljub kriznim letom obstali. S šopkom rož in darilom se je za vodenje šole zahvalil ravnateljici gimnazije Ireni Rebolj Kraner. Vse najboljše sta ustanovi zaželela mariborski nadškof metropolit Marjan Turnšek in državna sekretarka z ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Mojca Škrinjar.

V sklopu dogodkov, vključenih v dogajanje EPK ter s pomočjo dijakinj Škofijske gimnazije, ki bivajo v dijaškem domu, in režiserja Ivana Štuheca so se ob multimedijskem dramatiziranem recitalu zazrli v lastne duše in tam našli svoj jasen obraz. Recital je sicer sestavljen iz meditacij Alenke Rebula, ki jih je objavila v knjigi Sto obrazov notranje moči. V besedilih je izražen notranji svet ženske duše, ki potuje skozi različna doživetja, kot potuje človek skozi čas in prostor. Kulturni dogodek je obogatilo prepevanje vokalne skupine Il divji in članic dekliške vokalne skupine.

Po prireditvi se je druženje nadaljevalo ob srečanjih z ljudmi, ki so povezani s Slomškovim zavodom. Posebej so bili veseli navzočnosti gospe Alenke Rebula Tutta s soprogom in gospoda Alojza Rebule s soprogo.


Dodatne informacije dobite v Zavodu Antona Martina Slomška na Vrbanski cesti 30 v Mariboru pri gospe Silvi Belšak, tel. 0590/922–07, e-naslova: [email protected] ali [email protected].