Pohod za življenje 2023: Življenje je zakon

7.10.2023 ob 9:30 Ljubljana Življenje
Foto: Pohod za življenje Foto: Pohod za življenje

Pohod za življenje bo v soboto, 7. oktobra 2023, ob 9.30 na Prešernovem trgu v Ljubljani. Letos se bo odvijal pod geslom Življenje je zakon!

Pohod za življenje je svetovna civilna iniciativa, ki je nastala iz želje, da bi javnost ozaveščala o lepoti in dostojanstvu vsakega človeškega življenja. Pohod za življenje po vsem svetu vsako leto močno raste in bo prisoten, vse dokler abortus ne postane nepredstavljiv.

Skupaj hodimo v podporo vsem nerojenim otrokom in njihovim materam in očetom v stiski. Trudimo se opremiti ljudi, da bi pogumno stopili v bran vsakemu človeškemu življenju od spočetja do naravne smrti. Želimo, da bi sporočilo v vrednosti vsakega človeka prišlo, do vseh Slovencev.

Kaj je Pohod za življenje?​

Pohod za življenje je največji letni pohod za spodbujanje veselja do življenja, osveščanja o nevarnostih splava ter sočutja z žrtvami splava. Na njem udeleženci javno pokažemo, da se zavzemamo za življenje najbolj ranljivih in nemočnih med nami – to so nerojeni otroci ter njihove mame in očetje v stiski.

Zgodovina Pohoda za življenje​

Pohod za življenje se je začel v Združenih državah Amerike. Prvi Pohod za življenje je v Washingtonu potekal 22. januarja 1974, na prvo obletnico sodbe vrhovnega sodišča Roe v. Wade, ki je na zvezni ravni v ZDA uzakonila nasilno smrt nerojenega otroka. Na prvem Pohodu za življenje se je zbralo nekaj tisoč ljudi, kmalu pa se je gibanje začelo nezadržno širiti. Zadnja leta se Pohoda za življenje samo v Washingtonu udeležuje več kot 300.000 ljudi. Danes je razširjen na vseh celinah, število držav, kjer poteka, pa je vsako leto večje.

V Sloveniji je prvi Pohod za življenje potekal 3. oktobra 2014 v Ljubljani. Drugi je bil leta 2020 in od takrat ga pripravljamo vsako leto v Ljubljani. Letos se je odvil prvi Pohod za življenje tudi v Mariboru.

Lani se je na Pohodu za življenje v Ljubljani zbralo 5000 udeležencev.

Zakaj organiziramo Pohod za življenje?​

Pohodi za življenje rešujejo življenja.

Namen Pohoda za življenje je dati glas nerojenim otrokom in prihodnosti naših družin, našega naroda. Opozoriti želimo, da ni prav, da se vsako leto v Sloveniji približno 4.000 otrokom v maternici nasilno konča življenje, namesto da bi ugledali luč sveta. To je v nebo vpijoča krivica, nemi krik, ki ga prevpije bobnenje sveta. Pohod za življenje želi ozvočiti te neme krike nerojenih otrok, da se bo njihov glas slišal v naši družbi.

Izjave

Zakaj udeleženci prihajajo na Pohod za življenje?

»Moji mami so v času nosečnosti z mano predlagali splav. Vesel sem, da se zanj ni odločila in mi je dala priložnost za življenje.«

»Ne morem si predstavljati, da bi nekdo kar tako rekel: Tebe pa nočemo.«

»Ker sem vesel, da me je mama rodila. 36 % moje generacije ni imelo te sreče.«

»Ob krivicah, ki se dogajajo nerojenim otrokom, enostavno ne morem več biti tiho.«

»Nerojeni otroci se sami ne morejo boriti za svoje pravice, zato potrebujejo moj glas.«

»Verjamem, da bo Pohod za življenje rešil veliko nerojenih otrok in preprečil trpljenje mnogih mater in očetov, ki se bodo namesto za splav odločili za življenje svojega še nerojenega otroka.«

»Splav lahko ogrozi vsako družino. Udeležba na Pohodu za življenje je najboljša preventiva, da v naši družini ne bo splava nerojenih otrok.«

»Vsak otrok je vreden življenja. Ne glede na to, ali je načrtovan ali ne. Nikakor pa ni vreden takšnega postopka usmrtitve, kot je splav.«

https://pohodzazivljenje.si