Pastoralni dan za škofijo Koper

14.11.2015 Vipava Družina, Škofija Koper
Foto: Radio Vatikan Foto: Radio Vatikan

V soboto, 14. novembra, je v prostorih Škofijske gimnazije Vipava potekal škofijski pastoralni dan za škofijo Koper, ki je povezan tudi s pastoralnim tečajem za duhovnike. Program pastoralnega dneva se je začel ob 9. uri. V dan je s skupno molitvijo uvedel koprski škof dr. Jurij Bizjak. Generalni vikar mag. Jože Koren je v svojem predavanju povzel sklepni dokument škofovske sinode v Rimu. Sledilo je škofovo predavanje z naslovom Družina zaklad Cerkve. Za tem pa še krajše predavanje škofovega vikarja za pastoralo msgr. Slavka Rebca z naslovom Med dnevno sobo in veroučno učilnico. Predavanjem je sledil pogovor v skupinah, v katerem so bili udeleženci povabljeni, da se odzovejo na predstavljena stališča.

 

Predavanje škofa Jurija Bizjaka z naslovom Družina – zaklad Cerkve

Geslo našega srečanja je: Družina – domača Cerkev. V luči sinode o družini.

Prvi del sinodalnega besedila razčlenjuje položaj družine v sodobni družbi.

Drugi del besedila je posvečen nauku Cerkve o družini in zakonski zvezi.

Tretji del govori o poslanstvu in vlogi družine v Cerkvi in v družbi.

Glavni premik za življenje družine: družina naj postane nosilka pastorale! (Št 89).

Prvi učitelji so starši (5 Mz 6,4-9); jaz in moja hiša (Jz 24,15); Elija (Mal 3,23).

»Poslušaj, Izrael! Gospod je naš Bog, Gospod edini! Ljubi Gospoda, svojega Boga, z vsem srcem in vso dušo in vso močjo! Te besede, ki ti jih danes zapovedujem, naj bodo v tvojem srcu. Zabičuj jih svojim otrokom ter govori o njih, ko bivaš v svoji hiši ali ko hodiš po poti (kraj!), ko legaš ali ko vstajaš (čas): Priveži si jih za znamenje na roko in naj ti bodo za spomin med očmi! Napiši jih na hišne podboje in na vrata!« (5 Mz 6,4-9; Sklepna po prvih večernicah).

Jozuetova zaveza: »Izberite si danes, komu hočete služiti: ali bogovom, katerim so služili vaši očetje onstran reke, ali bogovom Amorejcev, v katerih deželi prebivate. Jaz in moja hiša pa bomo služili Gospodu!« (Joz 24,15). 'Jaz in moja hiša pa bomo služili Gospodu': S temi besedami je Mojzesov naslednik Jozue v Sihemu pozval izvoljeno ljudstvo, naj ne hodi za drugimi bogovi, temveč naj ostane zvesto Gospodu. – Tudi vi, dragi možje, ste kakor Jozue poklicani, da odločate, komu bo verjela vaša hiša in vaša družina. Ne samo v cerkvi, tudi v vaši hiši in v vašem domu nikar ne bodite v zadregi: »Naši očetje so nam pripovedovali,« beremo v Ps 78. Vi ste nosilci in posredniki vere v vaših hišah in v vaših domovih!

»Glejte, pošljem vam Elija, preroka, preden pride dan Gospodov, veliki in strašni! In bo zopet približal srce očetov sinovom in srce sinov očetom, da kje ne pridem in ne udarim dežele s prekletstvom!« (Mal 3,23-24). Zviti kot kače in preprosti kot golobje!

Namen: Iz sporočila sinode izluščiti smernice za trojno dejavnost Cerkve v družini.

Trojna služba v Cerkvi ni pridržana samo klerikom, temveč jo opravljajo tudi laiki.

»Laiki so deležni službe duhovnika in preroka in kralja, zato imajo v življenju Cerkve svojo dejavno vlogo« (LA, 10), ki v cerkvenih skupnostih ni pogrešljiva, temveč nujna Velik del te trojne vloge laiki morejo in morajo opravljati ravno v družini.

V pastoralo v širšem smislu pa spadajo vse tri dejavnosti Cerkve: Cerkev izvaja v svetu tri dejavnosti: martyria, liturgia, diakonia; poznamo jih tudi pod imeni: oznanjevanje, bogoslužje, človekoljubje; in pod imeni: poučevanje, posvečevanje, upravljanje.

V teh treh dejavnostih so pravzaprav skrite 'glavne tri' zapovedi: martyria: »Poslušaj, Izrael, Gospod je naš Bog, Gospod edini!« (5 Mz 6,4-9).

liturgia: »Ljubi Gospoda, svojega Boga, z vsem srcem in vso dušo, z vsem mišljenjem in vso močjo!« (Mr 12,30). Diakonia: »Ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe!« (Mr 12,31).

Oznanjevanje: kateheza in vzgoja v družini; katekizem, kompendij, leto svetnikov Bogoslužje: molitve in obredi v družini; brevir, rožni venec, kristjan moli Človekoljubje: telesna in duhovna dela usmiljenja v družini; peto delo: odpuščanje Cerkev ima za vsako izmed treh dejavnosti pripravljeno ustrezno knjigo: za oznanjevanje KKC; za bogoslužje RM; za človekoljubje ZCP.