Papeževo apostolsko potovanje v Sarajevo v znamenju miru

6.6.2015 Sarajevo (BiH) Papež Frančišek

6. junija 2015 bo papež Frančišek obiskal Sarajevo. Pretekli torek je kardinal Vinko Puljić, sarajevski nadškof, predstavil geslo in logo apostolskega potovanja. To bo potekalo predvsem v znamenju miru. Izbrano geslo se glasi: Mir z vami. Na logu pa izstopa podoba goloba z oljčno vejico, ki predstavlja simbol miru. Poleg njega vidimo še stiliziran križ, katerega del je trikotnik, ki spominja na meje Bosne in Hercegovine. Uporabljene barve so barve luči. Obenem so barve, ki jih najdemo na državni zastavi in pa tiste, ki opozarjajo na prisotnost Hrvatov v Bosni, to so: bela, modra, rumena in rdeča. Avtorja loga sta umetnika Miroslav Šetka in Dragan Ivanković. Celotna kompozicija se je navdihovala prav v besedah papeža Frančiška, ki je ob naznanilu svojega obiska dejal, da je namen opogumiti proces miru.

»Mir z vami.« Te besede, ki sedaj predstavljajo geslo obiska, so tiste, s katerimi je Jezus po vstajenju pozdravil svoje učence. Kot je poudaril kardinal Puljić, je današnji čas negotov glede prihodnosti. Zato vsi prebivalci Bosne in Hercegovine, ter še zlasti katoličani, potrebujejo tako spodbudo.

Sveti oče je svoj obisk v Sarajevu napovedal med molitvijo Angelovega češčenja v nedeljo, 1. februarja. Pri tem je to potovanje, ki bo njegovo osmo mednarodno apostolsko potovanje, vernikom priporočil v molitev: »Od sedaj naprej vas prosim za molitev, da bo moj obisk teh dragih ljudstev spodbuda za katoliške vernike, da bo prebudil rast dobrega in bo prispeval k utrjevanju bratstva in miru, medverskega dialoga in prijateljstva.«

 

Vir: Radio Vatikan