Papež svetovni dan mladih izročil Naši Gospe iz Aparecide: Kristjan ne more biti pesimist! Bog je naše upanje!

24.7.2013 Aparecida, Brazilija Papež Frančišek, Marija, Mladina
Papež Frančišek v svetišču Naše Gospe iz Aparecide - Foto splet Papež Frančišek v svetišču Naše Gospe iz Aparecide - Foto splet

V središču tretjega dne papeževega apostolskega potovanja v Rio de Janeiro, je bil obisk brazilskega narodnega svetišča v Aparecidi, kjer se nahaja kip Naše Gospe iz Aparecide, leta 1929 razglašene za kraljico in zavetnico Brazilije. »Danes sem želel priti sem, da bi prosil Marijo, našo Mater, za uspeh svetovnega dne mladih in položil pred njene noge življenje latinskoameriškega naroda,« je dejal papež Frančišek med sveto mašo, ki se je začela ob 11. uri po lokalnem času. Prej mašo je namreč v kapeli dvanajstih apostolov nekaj trenutkov molil pred podobo Naše Gospe iz Aparecide. Kot je povedal nato pri pridigi, prihaja trkat na vrata Marijine hiše, hiše Matere vsakega Brazilca, da bi vsem, pastirjem, staršem in vzgojiteljem, pomagala posredovati mladim vrednote, ki jih bodo naredile tvorce enega naroda ter pravičnejšega, solidarnejšega in bolj bratskega sveta. Spregovoril je o treh držah: ohranjati upanje, pustiti se presenetiti Bogu, živeti v veselju.

Ohranjati upanje
»Bog je najmočnejši! Bog je naše upanje! Nikoli ne izgubimo upanja!« so odmevale papeževe besede, ko je spregovoril o prizoru iz knjige Razodetje: ženo, podobo Marije in Cerkve, preganja zmaj, hudič, ki hoče požreti otroka. A ne gre za prizor smrti, ampak življenja, je dodal papež, kajti Bog posreduje in reši otroka. Mnogo je težav v našem življenju, med ljudmi, v skupnostih, a ne glede na to, kako velike se zdijo, Bog nikoli ne dopusti, da bi nas preplavile. »Vedno imejte v srcu to gotovost: Bog hodi z nami, v nobenem trenutku vas ne zapusti! Nikoli ne izgubimo upanja! Nikoli ga ne ugasnimo v svojem srcu!« Zmaj, zlo je v zgodovini vedno prisotno, a ni najmočnejše. »Najmočnejši je Bog! Bog je naše upanje!« je poudaril papež Frančišek. Opozoril je pred mnogimi idoli, ki danes pritegujejo ljudi in navidezno dajejo upanje, kot so denar, uspeh, oblast, užitek. Občutek osamljenosti in praznine pogosto usmeri v iskanje kompenzacije v teh prehodnih idolih.»Dragi bratje in sestre, bodimo luči upanja!« so bile Frančiškove besede. »Imejmo pozitiven pogled na stvarnost. Spodbujajmo velikodušnost, ki je lastna mladim, spremljajmo jih, da bodo postali protagonisti oblikovanja boljšega sveta: so močan motor za Cerkev in družbo.« Mladi namreč ne potrebujejo samo stvari, potrebujejo tudi nematerialne vrednote, ki so duhovno srce nekega naroda, spomin naroda. V svetišču v Aparecidi so očitne: duhovnost, velikodušnost, solidarnost, vztrajnost, bratstvo, sreča. To so vrednote, ki imajo najgloblje korenine v krščanski veri.

Dopustiti, da nas Bog preseneti
Človek upanja, ki ga daje vera, ve, da tudi sredi težav Bog deluje in nas preseneča, je nadaljeval sveti oče in spomnil na zgodbo Marijine podobe iz Aparecide. Trije ribiči, ko ves dan niso ujeli nobene ribe v Rio Parnaiba, najdejo nekaj nepričakovanega: podobo Naše Gospe brezmadežnega spočetja. Kdo bi si mislil, da bo na kraju slabega ulova nastal kraj, kjer se bodo vsi Brazilci čutili otroci ene same Matere? Bog vedno preseneti in za nas hrani tisto, kar je boljše. A prosi nas, da se pustimo presenetiti njegovi ljubezni in sprejmemo njegova presenečenja. »Zaupajmo mu,« je spodbudil Frančišek. Če se mu približamo in ostanemo z njim, se bo težava, greh spremenil v novo prijateljstvo z njim.

Živeti v veselju
Če hodimo v upanju, če pustimo, da nas preseneti novo vino, ki nam ga ponuja Jezus, bo v našem srcu veselje in bomo pričevalci veselja, je spregovoril papež še o tretji drži, torej o življenju v veselju. »Kristjan je vesel, nikoli ni žalosten. Bog nas spremlja. Imamo Mater, ki vedno posreduje za življenje svojih otrok … Kristjan ne more biti pesimist! Nima obraza, kot da bi bil v stalnem žalovanju. Če smo zares zaljubljeni v Kristusa in čutimo, kako nas ljubi, bo naše srce vzplamtelo s takšnim veseljem, ki se ga bodo nalezli vsi, ki živijo ob nas,« je še dejal sveti oče.

Papež Frančišek je med sveto mašo še izrekel molitev k Naši Gospe iz Aparecide, s katero je prosil za blagoslov Brazilije ter svoj pontifikat posvetil Devici Mariji. Po maši je še z balkona bazilike pozdravil veliko množico vernikov, ki so zaradi pomanjkanja prostora v notranjosti svetišča evharistično daritev spremljali na trgu pred njim. Danes zvečer ob 18.30 po lokalnem času (pri nas bo ura 23.30), bo papež Frančišek obiskal še bolnišnico sv. Frančiška v Riu de Janeiru. Tu se bo srečal z mladimi, ki se zdravijo zaradi odvisnosti od drog in alkohola. Srečanje je na program potovanja umeščeno na papeževo željo, tako kot je to bil obisk Marijinega svetišča v Aparecidi.


Besedilo je s spletne strani Radia Vatikan