Papež škofom: Krščanstvo je vedno novo

Papež Benedikt XVI. se je danes sestal z ekumenskim patriarhom Bartolomejem I., nato pa še z okoli 120 škofi, ki so se udeležili drugega vatikanskega koncila, in predsedniki škofovskih konferenc. Sledilo je skupno kosilo, pri katerem so se papežu poleg prej omenjenih škofov in patriarha pridružili še vsi sinodalni očetje in anglikanski nadškof Rowan Williams; vsega skupaj je bilo okoli petsto oseb.

Škofe, ki so na različne načine sodelovali pri drugem vatikanskem koncilu, je papež tudi nagovoril. Dejal je, da se krščanstva ne sme nikoli smatrati kot ''nekaj preteklega'' in ga ne živeti s pogledom, zazrtim nazaj, kajti Jezus Kristus je včeraj, danes in večno. »Krščanstvo je zaznamovano s prisotnostjo večnega Boga, ki je vstopil v čas in je prisoten v vsakem času. Zato je krščanstvo vedno novo,« je dejal papež. nikoli ga ne smemo videti kot drevo, ki se je vceloti razvilo; ki je zraslo iz evangeljskega gorčičnega semena, obrodilo sadove in se bo nekega dne postaralo ter izgubilo življenjsko energijo. »Krščanstvo je drevo, ki je v večni zarji in je vedno mlado.« Ta aktualnost po papeževih besedah ne pomeni prekinitve z izročilom, ampak izraža nenehno vitalnost; ne pomeni skrčiti vero in jo prilagoditi modi časov, temu, kar nam je všeč in kar je všeč javnemu mnenju, ampak ravno nasprotno: kot so to storili koncilski očetje, moramo tudi mi ta ''danes'', ki ga živimo, oblikovati po merilu krščanskega dogodka, ''danes'' našega časa moramo ponesti v ''danes'' Boga.

Papež je nadaljeval, da je koncil bil čas milosti, v katerem nas je Sveti Duh poučil, da mora Cerkev na svoji poti skozi zgodovino, vedno nagovarjati sodobnega človega. A to se lahko zgodi samo s prizadevanjem tisti, ki imajo globoke korenine v Bogu, se mu puščajo voditi in v čistosti živijo lastno vero. Koncil je jasno povedal, da so vsi v Cerkvi poklicani k svetosti, kot je povedal apostol Pavel: To je namreč Božja volja, da postanete sveti. »Svetost kaže resnično obličje Cerkve, omogoča, da večni ''danes '' Boga vstopi v ''danes '' našega življenja, v ''danes'' človeka naše dobe,« je zatrdil papež.

Zbranim škofom je še dejal, da je spomin na preteklost dragocen, vendar pa ni nikoli celj: »Leto vere, ki smo ga začeli včeraj, nam predlaga, kako se na najboljši način spomniti in obeležiti koncila: osredotočiti se na srce njegovega sporočila, ki ni drugega kot sporočilo vere v Kristusa, edinega Odrešenika sveta. Tudi danes je pomembno in bistveno prinesti žarek Božje ljubezni v srce in življenje vsakega moškega in ženske, prinesti moške in ženske vsakega kraja in vsake dobe k Bogu,« je še dejal Benedikt XVI.

Besedilo je v izvirniku objavljeno na spletni strani Radia Vatikan.