Papež poziva voditelje G20 k mirni rešitvi razmer v Siriji

5.9.2013 Vatikan Papež Frančišek, Mir

Papež Frančišek je v pismu pozval voditelje skupine držav G20, naj konfliktne razmere v Siriji rešijo po mirni in ne vojaški poti. Sveti oče je namreč ob začetku zasedanja skupine G20 v Sankt Peterburgu poslal pismo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu ter posebej izpostavil razmere na Bližnjem vzhodu in Siriji.

Po papeževih besedah je obžalovanja vredno, da je od samega začetka konflikta v Siriji prevladal enostranski interes in tako rekoč oviral iskanje rešitve, ki bi preprečila nesmiselno pobijanje, do katerega je sedaj prišlo. Voditelji G20 ne morejo ostati ravnodušni do dramatičnih razmer sirskega naroda, ki trajajo predolgo in celo pretijo s še večjim trpljenjem v regiji, ki je preizkušena z razdorom in potrebna miru. Papež Frančišek poziva, naj se raje obnovi prizadevanje za pogumno in odločno iskanje mirne rešitve, in sicer preko dialoga in pogajanja strani, kar enoglasno podpira mednarodna skupnost. Vse vlade imajo moralno odgovornost, da naredijo vse, kar je mogoče, za zagotovitev humanitarne pomoči trpečim v konfliktu, tako znotraj kot zunaj državnih meja, poudarja papež.

V pismu med drugim še izpostavi, da se bo svetovno gospodarstvo razvijalo samo, če bo dopustilo dostojanstveno pot življenja za vse ljudi, od najstarejšega do nerojenega otroka, ne samo za državljane, ki so člani držav G20, ampak za vsakega prebivalca Zemlje, tudi tiste, ki živijo v skrajnih družbenih razmerah ali na oddaljenih krajih. Jasno je, dodaja papež, da so za narode sveta oboroženi konflikti vedno zanikanje mednarodne harmonije in da ustvarjajo velike razkole in globoke rane, ki se nato zdravijo mnogo let. Vojne so konkretno zavračanje doseganja večjih gospodarskih in družbenih ciljev, ki si jih je zastavila mednarodna skupnost, kot so to milenijski razvojni cilji, še poudarja papež Frančišek.


Besedilo je s spletne strani Radia Vatikan