Papež odprl vrata usmiljenja. Pozval k odpuščanju, pravičnosti, ljubezni

V nedeljo, 29. novembra 2015, je Papež Frančišek v katedrali v Banguiju daroval slovesno sveto mašo za prvo adventno nedeljo, med katero je odprl vrata usmiljenja. Cerkev v Srednjeafriški republiki je tako predhodno vstopila v leto usmiljenja. Obred je potekal takoj na začetku bogoslužja. Papež je pristopil k vratom usmiljenja, jih odprl in medtem izgovarjal besede: »Odprite vrata pravičnosti. To so Gospodova vrata. Vstopam v tvojo hišo, Gospod.« Na pragu odprtih vrat se je za trenutek zaustavil v tihi molitvi, zatem pa vstopil v katedralo.

Pri sveti maši so bili navzoči duhovniki, posvečene osebe, semeniščniki in pastoralni delavci, zato so papeževe besede med homilijo bile namenjene predvsem njim. »Jezus nas ne pošilja samih na drugo stran obale,« je dejal in tako začel pri geslu svojega obiska v Srednjeafriški republiki Prepeljimo se na drugo stran. Zavedati se moramo, da na drugo stran jezera lahko pridemo samo z Jezusom, samo z njim se lahko osvobodimo pojmovanja družine in krvi, ki ločujeta, da bi zgradili Božjo Cerkev – Družino, ki je odprta za vse in skrbi za vse, ki to potrebujejo. Papež je dejal, da to ni vprašanje finančnih sredstev. Dovolj je deliti življenje z Božjim ljudstvom, povedati za razlog upanja, ki je v nas, biti pričevalci neskončnega Božjega usmiljenja.

Obrtniki odpuščanja, specialisti za spravo, strokovnjaki za usmiljenje

Jezus nas uči, da nebeški Oče daje soncu, da vzhaja nad hudobnimi in dobrimi. Potem ko je nam dal izkusiti odpuščanje, moramo tudi mi odpustiti. In to je tudi naša temeljna poklicanost: »Bodite torej popolni, kakor je popoln vaš nebeški Oče.« Ena od osnovnih zahtev te poklicanosti k popolnosti pa je po papeževih besedah ljubezen do sovražnikov, ki varuje pred skušnjavo po maščevanju in pred spiralo nasilja brez konca. Jezus je vztrajal pri tem posebnem vidiku krščanskega pričevanja. »Delavci evangelizacije morajo torej biti najprej obrtniki odpuščanja, specialisti za spravo, strokovnjaki za usmiljenje,« je izpostavil Frančišek. Tako lahko pomagamo bratom in sestram, da se prepeljejo na drugo stran, jim razkrijemo skrivnost naše vere in moči, našega upanja in veselja, ki imajo svoj izvor v Bogu, kajti utemeljeni so na gotovosti, da je On z nami v čolnu. Kakor je storil apostolom ob pomnožitvi kruha, tako Gospod tudi nam zaupa svoje darove, da bi šli in jih razdelili vsepovsod ter oznanjali njegovo besedo, ki zagotavlja: »Glej, pridejo dnevi, ko bom izpolnil obljube dobrega, ki sem jih dal Izraelovi in Judovi hiši« (Jer 33,14).

Delati za mir, ki je postavljen na pravičnost

O nekaterih značilnostih tega Božjega zveličanja nam govorijo tudi današnja bogoslužna besedila. Predstavljajo oporne točke, ki nas vodijo pri našem poslanstvu, je nadaljeval sveti oče. Sreča, ki jo obljublja Bog, je oznanjena z izrazi pravičnosti. Advent je čas, da pripravimo svoja srca za sprejem Zveličarja, edinega Pravičnega in edinega Sodnika, ki lahko vsakemu nameni tisto usodo, ki si jo zasluži. Mnoge moške in ženske žeja po spoštovanju, pravičnosti, nepristranskosti, ne da bi pri tem videli pozitivna znamenja na obzorju. In k tem Gospod prihaja in jim daje dar svoje pravičnosti. »Prihaja in daje rodovitnost našim osebnim in kolektivnim zgodbam, našemu razočaranemu upanju in našim nerodovitnim željam. Pošilja nas oznanjat, predvsem tistim, ki so zatirani od mogočnežev tega sveta, ter tudi tistim, ki jočejo pod težo svojih grehov. Bog je Pravičnost,« je poudaril papež. In zato smo mi, kristjani poklicani biti na svetu obrtniki miru, ki je postavljen na pravičnost.

Pričevati o Bogu, ki je Ljubezen

Božje zveličanje, ki ga pričakujemo, ima prav tako okus po ljubezni. Ko se pripravljamo na božič, se ponovno podajamo na pot Božjega ljudstva, da bi sprejeli Sina, ki prihaja in nam hoče razodeti, da Bog ni samo Pravičnost, ampak je tudi in predvsem Ljubezen. »Vsepovsod, predvsem pa tam, kjer vladajo nasilje, sovraštvo, krivica in preganjanje, so kristjani poklicani dati pričevanje o tem Bogu, ki je Ljubezen.« Pri tem je sveti oče opogumil duhovnike, posvečene osebe in laike, ki v Srednjeafriški republiki včasih živijo junaštvo krščanskih kreposti, obenem pa priznal, da je razdalja, ki nas ločuje od tako zahtevnega ideala krščanskega pričevanja, včasih velika. Frančišek je zato želel kot svojo molitev izreči Pavlove besede: »Vam pa naj Gospod nakloni rast in preobilje v ljubezni, s katero ljubite drug drugega in vse« (1 Tes 3,12).

Bog je močnejši od vsega. Zmagala bo beseda ljubezni

Božje zveličanje ima lastnost nepremagljive moči. Potem, ko je Jezus svojim učencem opisal znamenja, ki bodo naznanila njegov prihod, je dodal: »Ko pa se bo to začelo goditi, se ozrite kvišku in vzdignite glave; zakaj vaše odrešenje se približuje« (Lk 21,28). Krščansko pričevanje mora premišljevati o tej nezaustavljivi moči, o kateri govori evangelij. Jezus želi tudi sredi nezaslišanih razdejanj pokazati svojo moč, svojo neprimerljivo slavo in svojo moč ljubezni, ki se pred ničemer ne umakne, ne pred razmajanim nebom, ne pred gorečo zemljo, ne pred pobesnelim morjem. »Bog je močnejši od vsega,« je poudaril papež. To prepričanje daje verniku vedrino, pogum in moč, da vztraja v dobrem sredi največjih tegob. Tudi kadar se dvignejo sile zla, morajo kristjani odgovoriti na poziv z dvignjeno glavo, pripravljeni zoperstaviti se v tej bitki, v kateri bo Bog imel zadnjo besedo. »In ta beseda bo beseda ljubezni in miru!«

Odložite orožje. Oborožite se s pravičnostjo, ljubeznijo in usmiljenjem

Frančišek je ob koncu homilije pozval vse, ki v tem svetu krivično uporabljajo orožje, naj ga odložijo: »Odložite ta orodja smrti! Raje se oborožite s pravičnostjo, ljubeznijo in usmiljenjem, ki so verodostojna zagotovila miru.« Zatem se je obrnil na Kristusove učence, duhovnike, redovnike, redovnice in laike Srednjeafriške republike, ter jim dejal, da je njihov poklic »utelesiti Božje srce med svojimi sodržavljani«, pri čemer je sveti oče povedal, da je dežela s tako pomenljivim imenom, umeščena v srce Afrike, poklicana odkriti Gospoda kot resnično središče vsega, kar je dobro.

Vir: Radio Vatikan.


Obisk papeža Frančiška v Afriki:

·      Sveti oče v revni četrti Kangemi: Vaše bridkosti mi niso nepomembne

·      Papež mladim Kenijcem: Težave – nekaj, kar me ustavi, ali priložnost?

·      Frančišek se je srečal z ugandskimi učitelji in katehisti

·      Namugongo. Papež Frančišek o dediščini ugandskih mučencev

·      Papež ugandskim mladim: Negativno spremenite v pozitivno

·      Frančišek v Nalukolongu: Po naših dejanjih naj v svet vstopi Kristus

·      Papež Frančišek na srečanju s posvečenimi osebami v Kampali: Spomin, zvestoba in molitev

·      Papež v Srednjeafriški republiki: Romar miru in apostol upanja

·      Sveti oče obiskal begunsko taborišče v Banguiju

Papež evangeličanskim skupnostim: Vsi mi služimo istemu vstalemu Gospodu

·      Papež posvečenim osebam: »On, ki je v vas dobro delo začel, bo to delo dokončal.«

·      Sveti oče obiskal pediatrično bolnišnico v Banguiju