Papež na Lezbosu: Prišli smo, da bi pozornost sveta usmerili na to humanitarno krizo

16.4.2016 Lezbos (Grčija) Begunec, Papež Frančišek
Foto - CTV Foto - CTV

Lezbos: Papež pozval k odgovornosti, solidarnosti in sodelovanju

Frančišek med letom na Lezbos poslal voščilo Benediktu XVI.

Papež Frančišek se danes mudi na grškem otoku Lezbos. Zjutraj ob 7.00 je poletel z rimskega letališča Fiumicino in ob 10.20 po krajevnem času pristal na mitilenskem mednarodnem letališču. Pričakali so ga grški premier Aleksis Cipras, s katerim je papež imel tudi krajši zasebni pogovor, ter ekumenski patriarh Bartolomej in pravoslavni nadškof Aten in vse Grčije Hieronim. Navzoč je bil tudi predsednik Grške škofovske konference Fragkiskos Papamanolis.

Sledil je obisk begunskega centra Moria, kamor so se Frančišek, Bartolomej in Hieronim prispeli skupaj v minibusu. Spomnimo, da je papežev obisk Lezbosa izključno humanitarne in ekumenske narave. V begunskem in sprejemnem centru se trenutno nahaja približno 2500 prebežnikov, veliko je tudi mladoletnih oseb. Ob prihodu so trije verski voditelji najprej pozdravili skupino mladoletnikov, ki jih je pričakala na dvorišču sprejemnega centra, zatem pa so se podali v bližnji šotor, kjer so se osebno srečali in pozdravili s približno 250 prosilci za azil. To je bil tudi osrednji dogodek in glavni namen Frančiškovega obiska Lezbosa. Ob 12.25 po krajevnem času so nadškof Hieronim, patriarh Bartolomej in papež Frančišek imeli vsak svoj govor na dvorišču, kjer se običajno odvija registracija migrantov. Ob koncu so podpisali še skupno izjavo.

Papež v begunskem centru Moria: Niste sami! Ne izgubite upanja!

»Dragi prijatelji, danes sem želel biti z vami. Želim vam povedati, da niste sami,« je papež Frančišek začel svoj nagovor beguncev v centru Moria. V teh mesecih in tednih so veliko pretrpeli v iskanju boljšega življenja, mnogi so bili prisiljeni zbežati pred konfliktnimi situacijami in preganjanji, predvsem zaradi svojih otrok. Za svoje družine so veliko žrtvovali. »Poznate bolečino, ko ste morali za sabo pustiti vse, kar vam je bilo ljubo, in – kar je morda še najtežje – ne da bi vedeli, kaj bo s sabo prinesla prihodnost,« je dejal papež in spomnil tudi na mnoge druge ljudi, ki se prav tako nahajajo v begunskih centrih ali mestih, kjer čakajo in upajo na novo življenje na tej celini.

Frančišek je prišel v Morio skupaj s patriarhom Bartolomejem in nadškofom Hieronimom »preprosto zato, da bi bil z njimi in prisluhnil njihovim zgodbam«: »Prišli smo, da bi pozornost sveta usmerili na to težko humanitarno krizo in prosili za njeno rešitev.« Kot možje vere namreč želijo združiti svoje glasove, da bi odkrito spregovorili v njihovem imenu. Papež je izrazil upanje, da bo svet postal pozoren na te zares tragične in obupne situacije ter bo odgovoril na način, vreden naše skupne človečnosti.

V nadaljevanju je izpostavil, da je Bog ustvaril človeški rod tako, da bi oblikoval eno samo družino. Kadar kakšen naš brat ali sestra trpi, so to dotakne vseh. Vsi iz izkušnje vemo, kako nekatere osebe z lahkoto ignorirajo trpljenje drugih in celo izkoriščajo ranljivost. Vemo pa tudi, da te krize lahko iz nas potegnejo najboljše. To so migranti lahko videli pri sebi in pri grškem prebivalstvu, ki je kljub svojim težavam velikodušno odgovorilo na njihove potrebe. To so prav tako lahko videli v mnogih osebah, predvsem mladih, ki so prišli iz vse Evrope in celotnega sveta, da bi jim pomagali. Res je, da je treba storiti še veliko, je pripomnil papež, ob tem pa povabil k zahvali Bogu, da nas v našem trpljenju nikoli ne pušča samih. Vedno je namreč nekdo, ki lahko iztegne roko in nam pomaga.

Papež Frančišek je spodbudil k upanju: »To je sporočilo, ki vam ga želim pustiti: ne izgubite upanja! Največji dar, ki vam ga lahko damo, je ljubezen: usmiljen pogled, pozorno poslušanje in razumevanje, spodbudna beseda, molitev.« Ta dar lahko osebe v begunskem centru delijo med seboj. Sveti oče je spomnil na evangeljski prizor o dobrem Samarijanu, tujcu, ki je videl človeka v stiski ter mu nemudoma pomagal. Za kristjane je to prilika, ki se nanaša na Božje usmiljenje, to pa je namenjeno vsem. On je namreč Usmiljeni. Po papeževih besedah je to tudi poziv, da pokažemo isto usmiljenje tistim, ki se znajdejo v stiski. Zaželel je, da bi jim vsi bratje in sestre te celine kakor dobri Samarijan priskočili na pomoč v duhu bratstva, solidarnosti in spoštovanja človeškega dostojanstva. »Ljubeče vas vse objemam,« je še dejal Frančišek ter vsem, še posebej pa otrokom, ostarelim in trpečim, podelil svoj blagoslov ter nanje priklical božji dar moči in miru. 

Vir: Radio Vatikan.