Papež imenoval msgr. Pietra Parolina za novega državnega tajnika

Pietro Parolin - vir - Wikipedija Pietro Parolin - vir - Wikipedija

Vatikan (sobota, 31. avgust 2013, RV) – Sveti oče Frančišek je sprejel odpoved službi kardinala Tarcisia Bertoneja, državnega tajnika Svetega sedeža. Kardinal Bertone bo sicer delo državnega tajnika na papeževo prošnjo opravljal do 15. oktobra 2013. 79-letni kardinal je odpoved podal na podlagi 354. kanona Zakonika cerkvenega prava, po katerem so »očetje kardinali, ki vodijo urade ali druge stalne ustanove rimske kurije in vatikanske države, naprošeni, naj po dopolnjenem petinsedemdesetem letu starosti dajo odpoved službe rimskemu papežu«. Papež Frančišek je obenem imenoval msgr. Pietra Parolina, sedaj nuncija v Venezueli, za novega državnega tajnika, ki bo službo nastopil 15. oktobra 2013.

Kardinala in uradnike državnega tajništva je papež Frančišek danes tudi sprejel v avdienco ter se javno zahvalil kardinalu Bertoneju za njegovo zvesto in velikodušno služenje Svetemu sedežu. Obenem je predstavil novega državnega tajnika msgr. Parolina.

Sveti oče je danes potrdil tudi nekatere druge službe, in sicer na Državnem tajništvu nadškofa msgr. Giovannija Angela Becciuja kot substituta in s tem predstojnika Oddelka za splošne zadeve, nadškofa msgr. Dominiqua Mambertija kot tajnika za odnose z državami in s tem predstojnika Oddelka za odnose z državami, msgr. Petra Wellsa kot asesorja Oddelka za splošne zadeve in msgr. Antonia Camillerija kot podtajnika Oddelka za odnose z državami. Nadškofa msgr. Georga Gänsweina je sveti oče potrdil za prefetka Prefekture papeške hiše.

Vse navedene, skupaj kardinalom Leonardom Sandrijem, prefektom Kongregacije za vzhodne Cerkve, in msgr. Albertom Ortego Martinom iz Urada za odnose z državami, je papež danes sprejel tudi v posebno avdienco v Domu sv. Marte.


Besedilo je v izvirniku objavljeno na spletni strani Radia Vatikan.