Papež Frančišek: Varujmo se, da ne bi imeli trdega srca, ki ne spusti vase Božjega usmiljenja

6.10.2015 Vatikan Papež Frančišek

Varujmo se, da ne bi imeli trdega srca, ki ne spusti vase Božjega usmiljenja. Tako je poudaril papež Frančišek danes zjutraj, ko je daroval sveto mašo v kapeli Doma sv. Marte. Gospodovemu usmiljenju se ne smemo upirati, ne smemo si misliti, da so naše lastne misli ali seznam zapovedi, ki se jih je treba držati, pomembnejše.

Prerok Jona se je upiral Božji volji, a se je na koncu vseeno naučil, da mora Gospoda poslušati. Veliko mesto Ninive se je tako spreobrnilo zahvaljujoč njegovemu oznanilu. To je bil resnično čudež, kajti Jona se je odpovedal svoji trmoglavosti in je sprejel Božjo voljo. Storil je, kar mu je Gospod zapovedal. Toda ko se je mesto spreobrnilo, se je prerok razjezil. Po papeževih besedah je bil namreč mož, ki ni bil krotak za Svetega Duha. Zato ga je spreobrnjenje užalostilo. Bil je tako ogorčen, da je Gospoda celo grajal.

Če je srce trdo, Božje usmiljenje ne more vstopiti

Zgodba o Jonu in Ninivah se torej razplete v treh delih. Prvi je upiranje poslanstvu, ki mu ga zaupa Gospod. Drugi del je poslušnost: kadar smo pokorni, se zgodijo čudeži. Tretji del pa nam kaže upiranje Božjemu usmiljenju. Jonove besede so bile: »'Oh, Gospod, ali nisem prav o tem govoril, ko sem bil še v svoji deželi? Dobro sem vedel, da si dobrotljiv in usmiljen,' opravil sem svoje delo oznanjevanja, svoje poslanstvo sem dobro opravil, Ti pa si jim odpustil?« Te besede kažejo srce, ki je trdo in ne pusti, da bi vanj vstopilo Božje usmiljenje: »Moja pridiga je pomembnejša, moje misli so pomembnejše, cel tisti seznam zapovedi, ki se jih moram držati, je pomembnejši, vse, vse je pomembnejše od Božjega usmiljenja.«

Tudi Jezusovo usmiljenje ni bilo razumljeno

To dramo je po papeževih besedah doživel tudi Jezus s pismouki, ki niso razumeli, zakaj ni dopustil, da bi kamnali prešuštnico, ali zakaj je večerjal s cestninarji in grešniki. Niso razumeli usmiljenja.

Kjer je Gospod, tam je usmiljenje

Kjer je Gospod, tam je usmiljenje. Kjer je togost, kot je govoril sv. Ambrož, tam pa so samo njegovi duhovniki. Trmoglavost kljubuje poslanstvu in kljubuje usmiljenju. Ko se približujemo začetku leta usmiljenja – tako je na koncu povabil papež Frančišek – prosimo Gospoda, da bi nam pomagal razumeti, kakšno je njegovo srce, kaj pomeni usmiljenje, kaj pomeni, ko nam pravi: »Usmiljenja hočem in ne daritve!« Bog pa naj razlije svoje usmiljenje nad nas, kajti Božje usmiljenje lahko razumemo le takrat, ko je bilo izlito na nas, na naše grehe, na našo bedo.

Vir: Radio Vatikan.