Papež Frančišek Urbi et Orbi: »Dete nam je rojeno, sin nam je dan,« to je Knez miru. Sprejmimo ga!

»Dragi bratje in sestre, blagoslovljen Božič! Danes Cerkev podoživlja začudenje Device Marije, sv. Jožefa in betlehemskih pastirjev, ko zre Dete, ki se je rodilo in leži v jaslih, Jezusa, Zveličarja!« Tako je papež Frančišek voščil Mestu in svetu z glavne lože bazilike sv. Petra v Vatikanu.

Na ta dan, poln luči, odmeva preroško oznanilo: »Dete nam je rojeno, sin nam je dan. Oblast je na njegovih ramah, imenuje se: Čudoviti svetovalec, Močni Bog, Večni Oče, Knez miru« (Iz 9,5).

Oblast tega Deteta, Božjega in Marijinega Sina, ni oblast tega sveta, ki temelji na moči in bogastvu; je oblast ljubezni. Je oblast, ki je ustvarila nebo in zemljo, ki daje življenje vsaki ustvarjenini: mineralom, rastlinam, živalim; je moč, ki privlači moža in ženo in iz njiju naredi eno samo meso, eno samo življenje; je oblast, ki obnavlja življenje, ki odpušča krivdo, spravi sovražnike, preobrazi zlo v dobro. To je Božja oblast. Ta oblast ljubezni je privedla Jezusa Kristusa, da je slekel svojo slavo in postal človek; in ga bo popeljala, da bo dal življenje na križu in da bo vstal od mrtvih. To je oblast služenja, ki v svetu vzpostavlja Božje kraljestvo, kraljestvo pravičnosti in miru.

Zato Jezusovo rojstvo spremlja spev angelov, ki oznanjajo: »Slava Bogu na višavah in na zemlji mir ljudem, ki so mu po volji« (Lk 2,14). Danes to oznanilo teče po vsej zemlji in hoče doseči vsa ljudstva, posebej tista, ki so jih ranile vojne in kruti spori in ki še močneje čutijo hrepenenje po miru.

Mir ljudem v trpeči Siriji, kjer je bilo prelite že preveč krvi. Še posebej v mestu Aleppo, ki je v zadnjih tednih prizorišče ene najostrejših bitk, je nadvse nujno, da se zagotovi pomoč in tolažbo izčrpanemu civilnemu prebivalstvu in se upošteva humanitarno pravo. Čas je, da orožje dokončno utihne in se mednarodna skupnost dejavno zavzame, da bi dosegli dogovorno rešitev in bi se znova vzpostavilo civilno sožitje v državi.

Mir ljudem ljubljene Svete dežele, ki jo je Bog izbral in jo vzljubil. Naj bodo Izraelci in Palestinci tako pogumni in odločeni, da bodo napisali novo stran zgodovine, na kateri se bosta sovraštvo in maščevanje umaknila volji po skupni graditvi prihodnosti vzajemnega razumevanja in sozvočja. O da bi zmogli najti edinost in slogo Irak, Libija in Jemen, kjer prebivalstvo trpi zaradi vojne in brezumnih terorističnih dejanj.

Mir ljudem po raznih afriških pokrajinah, zlasti v Nigeriji, kjer fundamentalistični terorizem zlorablja celo otroke, da seje grozo in smrt. Mir v Južnem Sudanu in v Demokratični republiki Kongo, da bi se zazdravili razkoli in bi vsi ljudje dobre volje stopili na pot razvoja in vzajemnosti, tako da bi imeli kulturo dialoga raje kot logiko spopada.

Mir ljudem, ki še vedno trpijo posledice spora v vzhodni Ukrajini, kjer je nujna skupna volja, da bi prinesli olajšanje prebivalstvu in udejanjili sprejete zaveze.

Slogo kličemo tudi nad ljubljeno kolumbijsko ljudstvo, ki se trudi hoditi po novi in pogumni poti dialoga in sprave. Tak pogum naj poživi tudi ljubljeno Venezuelo, ko se loteva korakov potrebnih za končanje trenutnih napetosti in za skupno gradnjo prihodnosti upanja za vse prebivalstvo.

Mir vsem, ki se na raznih koncih soočajo s trpljenjem zaradi stalnih nevarnosti in trdovratnih krivic. Naj Mjanmar okrepi napore, ki spodbujajo miroljubno sožitje in naj s pomočjo mednarodne skupnosti ponudi potrebno zaščito in človekoljubno pomoč tistim, ki jo močno in nujno potrebujejo. Naj korejski polotok doživi, da bodo v obnovljenem duhu sodelovanja premagane napetosti, ki ga stiskajo.

Mir vsem, ki so bili ranjeni ali so izgubili ljubljeno osebo zaradi brezumnih terorističnih dejanj, ki so sejala strah in smrt v srce tolikih dežel in mest. Mir – ne v besedah, ampak dejanski in oprijemljiv – našim zapuščenim in izključenim bratom in sestram, tistim, ki trpijo lakoto, in tistim, ki so žrtve nasilja. Mir beguncem, migrantom in pribežnikom, vsem, ki so danes predmet trgovine z ljudmi. Mir ljudstvom, ki trpijo zaradi gospodarskih ambicij maloštevilnih in zaradi požrešnega pohlepa boga denarja, ki vodi v suženjstvo. Mir tistim, ki so zaznamovani z družbeno in gospodarsko stisko in ki trpijo posledice potresov ali drugih naravnih nesreč.

Mir otrokom na ta posebni dan, ko je Bog postal otrok, zlasti tistim, ki so prikrajšani za veselje otroštva zaradi lakote, vojn in sebičnosti odraslih.

Mir na zemlji vsem ljudem dobre volje, ki vsak dan preudarno in potrpežljivo delajo v družini in v družbi, da bi gradili bolj človeški in pravičnejši svet, pri tem pa jih podpira prepričanje, da je samo v miru mogoče doživeti prihodnost, ki bo za vse bolj rodovitna.

Dragi bratje in sestre! »Dete nam je rojeno, sin nam je dan,« to je »Knez miru«. Sprejmimo ga!

Zatem je kardinal Leonardo Sandri napovedal, da bo sveti oče podelil popolni odpustek vsem, ki so ga spremljali na trgu, preko sredstev družbenega obveščanja in novih tehnologij in ki so izpolnili pogoje za prejem odpustka.

Sveti oče je po blagoslovu še voščil v italijanščini: »Vam, dragi bratje in sestre, ki ste prišli z vseh koncev sveta na ta trg, in ki ste iz raznih dežel povezani po radiu, televiziji in drugih sredstvih obveščanja, namenjam svoje voščilo.

Na ta dan veselja smo vsi poklicani, da zremo Dete Jezusa, ki vrača upanje vsakemu človeku na obličju zemlje. Po njegovi milosti dajmo temu upanju glas, dajmo temu upanju telo, tako da pričujemo za solidarnost in mir. Blagoslovljen Božič vsem!«

Prevedel Miran Špelič OFM

 

Vir: Radio Vatikan.