Papež Frančišek: Upravičevanje nasilja v imenu Boga je bogokletje

15.11.2015 Vatikan Papež Frančišek, Nestrpnost

»Dragi bratje in sestre, želim izraziti svojo bolečino zaradi terorističnih napadov, ki so se zgodili v petek zvečer in zakrvaveli Francijo ter povzročili številne žrtve. Predsedniku Republike Francije in vsem državljanom izrekam svoje globoko sožalje. Še posebej sem blizu domačim tistih, ki so izgubili življenje in vsem ranjenim.« S temi besedami je papež Frančišek v nedeljo, 15. novembra, po molitvi Angelovega češčenja in blagoslovu nagovoril zbrane na Trgu sv. Petra.

»Takšno zverinstvo nas navdane s tesnobo in se sprašujemo, kako se lahko v človekovem srcu porodijo in udejanjajo tako strašni dogodki, ki so pretresli ne samo Francijo, ampak ves svet. Pred temi ne dopustnimi dejanji, ne moremo ne obsoditi sramoten napad na dostojanstvo človeške osebe. Z vso močjo hočem ponovno zatrditi, da pot nasilja in sovraštva ne rešuje problemov človeštva ter uporaba upravičevanja te poti v imenu Boga, je blasfemija (bogokletje).

Vabim vas, da se mi pridružite v molitvi. Izročimo Božjemu usmiljenju nemočne žrtve te tragedije. Devica Marija, Mati usmiljenja, prebudi v srcih vseh razumne misli in miroljubne namene. Njo prosimo naj varuje in bedi nad dragim francoskim narodom, prvim otrokom Cerkve, nad Evropo in nad vsem svetom. Vsi molimo najprej v tišini in zatem Zdravo Marijo.

Vir: Radio Vatikan.