Papež Frančišek o vprašanju ločenih v Cerkvi

16.9.2013 Vatikan in vesoljna Cerkev Družina, Papež Frančišek
Papež Frančišek - foto - Vatican Insider Papež Frančišek - foto - Vatican Insider

Papež Frančišek je na včerajšnjem srečanju z duhovniki spregovoril tudi o vlogi družin in položaju ločenih, ki si potem ustvarijo nove skupnosti. Verniki bi se po njegovih besedah v župnijah morali počutiti doma. Duhovniki pa naj bi te pare spremljali z vso ljubeznijo in sprejetostjo. Vprašanju zakonske pastorale z antropološkega vidika bo posvečena prihodnja sinoda škofov, pa tudi srečanje srečanje papeža Frančiška s kardinali, ki naj bi mu pomagali voditi Cerkev. Potekalo bo od 1. do 3. oktobra 2013.

Problem zakonske pastorale je po papeževih besedah zelo obsežen. Glede ločenih je v Cerkvi takole: če so samo ločeni in ostanejo samski, lahko prejemajo obhajilo, če pa se znova poročijo, ga ne morejo. Vendar pa po papeževih besedah temeljni problem ni le v prejemanju evharistije ali ne. Gre namreč za velik problem odgovornosti Cerkve do družin, ki živijo v teh okoliščinah, je poudaril. Cerkev mora zato po njegovih besedah narediti nekaj v smeri reševanja problema ničnosti zakonov. Prav te družine so namreč po njegovih besedah tista življenjska obrobja, kamor se mora odpraviti Cerkev.

O tem je spregovoril tudi na pogovoru z novinarji na poti iz Brazilije. „Mislim, da moramo na to vprašanje pogledati v luči celotne zakonske pastorale. Zato sta potrebni dve stvari. Najprej bo to ena od tem, o kateri se bomo posvetovali z osmimi kardinali 1., 2. in 3. oktobra 2013. Govorili bomo namreč o tem, kako iti naprej v zakonski pastorali.“ Omenja tema bo vodilo tudi prihodnje sinode škofov, o čemer se je papež Frančišek pogovarjal s tajnikom sinode škofov. „Ko sva se pogovarjala, sva prišla do zaključka, da naj bi obravnavali vero in kako nam le ta pomaga načrtovati v družini. Poglobili bomo torej zakonsko pastoralo“. Cerkev je torej na poti do globlje zakonske pastorale, ki pa vključuje številna zelo različna vprašanja. „Naj povem samo en primer. Moj predhodnik kardinal Quarrancino je dejal, da je po njegovem mnenju polovica zakonov ničnih. Zakaj je tako govoril? Ker se mnogi poročijo še povsem nezreli, ne zavedajo se v polnosti, da gre za vse življenje, ali pa se poročijo, ker je pač takšno splošno mnenje v družbi. Tudi to zadeva zakonsko pastoralo“, je novinarjem še dejal papež Frančišek. Po njegovih besedah bo zato znova treba pregledati pravno vprašanje ničnosti zakonov, saj cerkvena sodišča ne zadoščajo.

Marjana Debevec

Besedilo je v izvirniku objavljeno na spletni strani Radia Ognjišče.