Papež Frančišek: Danes je čas za pogum, danes je potreben pogum

23.10.2016 Papež Frančišek, Mir

»Dragi bratje in sestre, dober dan! Drugo berilo današnjega besednega bogoslužja nam predstavlja spodbudo sv. Pavla Timoteju, svojemu sodelavcu in ljubljenem sinu, v kateri je ponovno premislil lastno življenje apostola, popolnoma posvečenega poslanstvu (prim. 2 Tim 4,6-8.,16-18). Ko je videl, da se bliža konec njegove zemeljske poti, jo je opisal glede na tri čase: sedanjega, preteklega in prihodnjega.«  S temi besedami je papež Frančišek v nedeljo, 23. oktobra 2016, začel opoldanski nagovor z okna apostolske palače na Trgu sv. Petra na 30. nedeljo med letom.

Sedanjost predstavi s prispodobo žrtve: »Jaz se namreč že izlivam v daritev« (v.6). Kar se tiče preteklosti pa Pavel pokaže na svoje prehojeno življenje s podobami »dobrega boja« in »teka« človeka, ki je živel v skladu s svojimi nalogami in svojimi odgovornostmi (prim. v. 7). Zaradi tega v prihodnosti zaupa, da Bog to priznal, kot »pravičen sodnik« (v.8). Pavlovo poslanstvo je bilo učinkovito, pravično in zvesto samo zaradi Gospodove bližine in moči, ki je iz njega napravil oznanjevalca evangelija za vsa ljudstva. Tako se je izrazil: »Gospod pa je stopil k meni in mi dal moč, da bi se oznanilo po meni dopolnilo in bi ga slišali vsi narodi« (v. 17).

V tej avtobiografski pripovedi sv. Pavla lahko vidimo Cerkev, še posebej danes na Svetovni misijonski dan, katerega tematika je: Misijonarska Cerkev – pričevalka usmiljenja. Krščanska skupnost ima v Pavlu svoj zgled, torej v njegovem prepričanju, da Gospodova prisotnost napravi apostolsko in evangelizacijsko delo učinkovito. Izkušnja apostola narodov nas spominja, da si moramo v pastoralnih in misijonarskih dejavnostih prizadevati, kot da so rezultati po eni strani popolnoma odvisni od naših naporov, torej v duhu žrtvovanja atleta, ki se ne ustavi niti pred porazi, po drugi strani pa vedoč, da je resničen uspeh našega poslanstva dar milosti. Sveti Duh je namreč tisti, ki napravlja poslanstvo Cerkve v svetu učinkovito.

Danes je čas poslanstva in čas poguma! Poguma, da pospešimo omahujoč korak, da ponovno pridobimo okus, trošiti se za evangelij, da ponovno dobimo zaupanje v moč, ki jo samo poslanstvo vsebuje. Čas poguma je, četudi imeti ta pogum, še ne pomeni zagotovilo uspeha. Pogum je potreben za boj in ne nujno za zmago; za oznanjevanje in ne nujno spreobračanje. Pogum je potreben, da smo alternativa svetu, a da nikoli ne postanemo napadalni ali nasilni. Pogum je potreben, da se odpremo vsem, a da pri tem nikoli ne zmanjšamo absolutnosti in enkratnosti Kristusa, edinega Zveličarja vseh. Pogum je potreben, da se upremo neveri, ne da bi pri tem postali naduti. Potreben je tudi pogum cestninarja, ki si zaradi ponižnosti ni upal povzdigniti pogleda, ampak se je trkal na prsi in govoril: »Bog, bodi milostljiv meni grešniku!« Danes je čas za pogum, danes je potreben pogum.

Naj nam Devica Marija, zgled Cerkve v izhodu in dojemljivosti za Svetega Duha, pomaga, da bomo vsi v moči svojega krsta, učenci-misijonarji, ki prinašajo sporočilo zveličanja vsej človeški družini.

 

Vir: Radio Vatikan.