Papež Frančišek bo 30. septembra oznanil datum kanonizacije Janeza XXIII. in Janeza Pavla II.

30.9.2013 Katoliška Cerkev Papež Frančišek, Papež Janez Pavel II. , Svetnik
Papeža Janez Pavel II. in Janez XXIII. - Foto splet Papeža Janez Pavel II. in Janez XXIII. - Foto splet

30. septembra 2013 bo papež Frančišek na konzistoriju oznanil, kdaj bosta papeža Janez XXIII. in Janez Pavel II. razglašena za svetnika. To sicer že znano dejstvo je tokrat potrdil kardinal Angelo Amato, prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov. Kardinal je danes v Riminiju namreč sodeloval na predstavitvi razstave o svetem Janezu Krstniku Piamarti, italijanskem duhovniku, ki je bil kanoniziran oktobra lansko leto.

Glede težko pričakovane kanonizacije omenjenih dveh papežev, Janeza XXIII. in Janeza Pavla II., je kardinal Amato spomnil na besede svetega očeta, namenjene novinarjem na letalu med povratkom iz Ria de Janeira v Rim. Takrat je papež Frančišek dejal, da najverjetneje kanonizacija še ne bo tako zelo kmalu kot se je sprva pričakovalo. To pomeni, da se ne bo zgodila pred koncem leta 2013, ampak tekom prihodnjega leta. Natančen datum bo povedal sveti oče sam na konzistoriju, ki bo namenjen prav vprašanju novih svetnikov.

Kardinal Angelo Amato v pogovoru nekaj besed namenja tudi likoma obeh novih svetnikov: »Janez XXIII. je bil velik prerok in ustvarjalec koncila; Janez Pavel II. pa je tisti, ki ga je začel udejanjati in ga je razvil v vseh njegovih sestavnih delih in v vseh njegovih potencialih.« Na ta način predstavljata dva stebra, in to ne le krščanske kulture, ampak tudi krščanske svetosti, je poudaril Amato.

Prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov se je kot že omenjeno srečanja v Riminiju danes sicer udeležil, da bi odprl razstavo o svetem Janezu Krstniku Piamarti. Le-ta je svetnik, ki z več vidikov opozarja na današnjo stvarnost, tako z vidika krize kot z vidika mladih. Bil je družbeno zelo dejaven, kot tudi mnogi drugi svetniki, med katerimi kardinal Amato omenja don Boska. Ukvarjal se je z mladimi, zlasti najrevnejšimi, in z neizobraženimi, katerim je omogočil izučitev za nek poklic. V tistem času je to pomenilo, da jim je dejansko zagotovil življenje. Današnja situacija je nekoliko drugačna, kot dodaja kardinal. Mladi so danes večinoma zelo izobraženi, nimajo pa možnosti dela. Prav svetnik Piamarta tako opozarja, da bi se morali odgovorni v družbi na nek način soočiti s to drugačno obliko problema.


Besedilo je s spletne strani Radia Vatikan.