Obletnica posvetitve cerkve – žegnanjska nedelja

28.10.2018 Katoliška Cerkev Cerkev, Župnija , Cerkev v Sloveniji
Slika je simbolična - Stolnica v Murski Soboti - foto - Klavdija Dominko Slika je simbolična - Stolnica v Murski Soboti - foto - Klavdija Dominko

V Cerkvi na Slovenskem bomo v nedeljo, 28. oktobra 2018, obhajali žegnanjsko nedeljo.

Vsaka posvečena cerkev (župnijska in podružnična) kot svoj lastni slovesni praznik praznuje obletnico posvetitve, slovesni praznik naslova (zavetnika) in godove tistih svetnikov ali blaženih, katerih posmrtni ostanki so shranjeni ali pokopani v cerkvi. Praznično opravilo ob takem prazniku sta maša in molitveno bogoslužje.

Posvečena cerkev obhaja pravo obletnico posvetitve na sam dan posvetitve oz. na nedeljo prej ali pozneje, če je to ena izmed navadnih nedelj. Obletnica posvetitve cerkve se sicer obhaja na najbližji dan, ki ni praznik ali slovesni praznik. Tiste cerkve, ki obletnice posvetitve (več) ne poznajo, obhajajo obletnico posvetitve v nedeljo pred praznikom vseh svetih, torej na žegnanjsko nedeljo. Ta dan smejo za obletnico posvetitve izbrati tudi druge posvečene cerkve (zlasti starejše). Priporoča se, da se krajevno občestvo za prvo ali drugo možnost obhajanja tega praznika odloči za stalno.