Obisk kardinala državnega tajnika njegove svetosti v Sloveniji

Od torka, 2. do četrtka, 4. februarja 2016, bo Slovenijo obiskal kardinal državni tajnik Pietro Parolin.

V torek, 2. februarja, se bo državni tajnik srečal s predsednikom Vlade RS dr. Mirom Cerarjem in ob 18.30 bo v ljubljanski stolni cerkvi svetega Nikolaja daroval sveto mašo ob prazniku Jezusovega darovanja v templju – svečnice.

V sredo, 3. februarja, se bo kardinal Parolin srečal s predsednikom republike Borutom Pahorjem in blagoslovil nove prostore apostolske nunciature v Ljubljani. V četrtek, 4. februarja, bo obiskal sprejemni center za begunce in migrante v Dobovi. Svoj obisk v Sloveniji bo sklenil z obiskom Škofije Novo mesto.

dr. Tadej Strehovec
tiskovni predstavnik SŠK


Nj. eminenca kard. Pietro Parolin se je rodil leta 1955 v kraju Schiavon v bližini mesta Vicenza v Italiji. V duhovnika je bil posvečen 27. aprila 1980. Tri leta je služboval v svoji škofiji, nato je leta 1983 začel študij na diplomatski akademiji Svetega sedeža ter ga leta 1986 sklenil z diplomo na temo škofovske sinode. Od leta 1986 je v diplomatski službi Svetega sedeža. Papež Benedikt XVI. je leta 2009 imenoval Pietra Parolina za apostolskega nuncija v Venezueli ter ga isto leto posvetil v nadškofa. 31. avgusta 2013 je papež Frančišek imenoval Pietra Parolina za državnega tajnika ter na konzistoriju 22. februarja 2014 ga imenoval za kardinala.

Kardinal Parolin poleg italijanščine pozna tudi angleški, španski in francoski jezik.

 

Kardinal državni tajnik je odgovoren za delovanje državnega tajništva Svetega sedeža ter za njegovo diplomatsko dejavnost. Naziv je primerljiv z vlogo prvega ministra.