OB GODU SV. FRANČIŠKA SALEŠKEGA

24. januarja praznujemo god sv. Frančiška Saleškega. Svetnik je živel v času humanističnega razcveta in v duhu časa rad je poudarjal: »Tako zelo sem človek kakor nič drugega«. Najprej je študiral pravo v Parizu in Padovi, nato pa ga je prevzela teologija in bil 1593 posvečen v duhovnika. Njegova osnovna misel je bila, da naj se krščansko življenje, ki se najbolj izraža v ljubezni do Boga in ljudi, uresničuje v svetnem življenju in da mora prava pobožnost voditi vsako poklicno delo. Bil je iskan pridigar in spovednik, hkrati pa inovativen oznanjevalec in pastoralist.

V želji, da bi se evangeljsko sporočilo dotaknilo čim več src, tudi onih, ki niso zašli v cerkev, se je odločil svoje misli objaviti na letakih, ki jih je raznašal po hišah in pritrjeval na zidove. Zaradi izvirne nove poti do ljudi svojega časa ga je papež Pij XI. (1922–1939) leta 1923 razglasil za zavetnika novinarjev.

Na god sv. Frančiška Saleškega se bo apostolski administrator ljubljanske nadškofije msgr. Andrej Glavan srečal s katoliškimi časnikarji. Srečanje bodo začeli s sveto mašo, ga nadaljevali ob razmišljanju p. Branka Cestnika o resnicoljubnosti in zaključili s sproščenim druženjem v Galeriji Družina.