Novi predsednik COMECE postal nadškof Jean-Claude Hollerich

8.3.2018 Bruselj COMECE, Evropa
Foto: COMECE Foto: COMECE

V četrtek, 8. marca 2018, je bil luksemburški nadškof Jean-Claude Hollerich na spomladanskem plenarnem zasedanju izvoljen za predsednika Komisije škofovskih konferenc Evropske unije (COMECE).

Nadškof Hollerich je nasledil kardinala Reinnharda Marxa, ki je to funkcijo opravljal od leta 2012. Delegati, med katerimi je kot delegat Slovenske škofovske konference ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar, so izvolili tudi štiri podpredsednike, ki so: msgr. Noel Treanor (Irska), msgr. Mariano Crociata (Italija), msgr. Jan Vokal (Češka) ter Franz-Josef Overbeck (Nemčija).

Nadškof Jean-Claude Hollerich se je rodil 9. avgusta 1958 v kraju Differdange v Luksemburgu in je bil posvečen v duhovnika 21. aprila 1990 v Belgiji. Študiral je teologijo in germanistiko, med letoma 2008 in 2011 je deloval na vodstvenih položajih na jezuitski univerzi Sophia v Tokiu, leta 2011 pa ga je papež Benedikt XVI. imenoval za luksemburškega nadškofa. Od leta 2011 je član COMECE-ja, leta 2014 pa je bil izvoljen na mesto predsednika Konference evropskih komisij Pravičnost in mir. V svojem petletnem mandatu na čelu COMECE bo na prvo mesto postavljal spoštovanje in zaščito človekovega dostojanstva, nadaljeval bo dialog z evropskimi ustanovami, da bi si bolj prizadevali za skupno dobro.

Nadškof Hollerich je že dvakrat obiskal Slovenijo. Leta 2011 je predaval na temo Evropa - produkt globalizacije, februarja 2017 pa se je v Sloveniji udeležil srečanja generalnih tajnikov evropskih komisij Pravičnost in mir.