Nova številka revije Božja beseda danes

17.8.2020 Slovenija Revija, Sveto pismo

V začetku meseca avgusta je izšla nova številka revije Božja beseda danes (2020-2). Tokratna številka je nastajala v posebnem času, v času pandemije virusa covid-19. S prispevki, ki so uglašeni na stiske, bolezni in druge človeške težave, ki jih opisuje Sveto pismo in s katerimi se človek bori od svojega začetka, želi sodobnega bralca spomniti, da je Bog Svetega pisma tudi Bog »stiskanih«.

Mnogi so v teh časih stiske, ki ima zelo različne oblike, iskali odgovore ali primerjave v Svetem pismu. Ali Sveto pismo, ki je nastalo pred tisočletji, lahko spregovori sodobnemu človeku v njegovi konkretni krizi? Marsikdo je pomislil na vzporednice v Svetem pismu, npr. na egiptovske nadloge, konkretno na nadlogo kuge. Lahko bi navedli še kakšno drugo »vzporednico«, npr. Jeremija poroča, da se je »smrt priplazila skozi okna, prišla v naše hiše, pobrala otroke s cest, mladeniče s trgov …« (9,20). Podobnosti na prvi pogled ne zmanjka, vendar, ali so utemeljene? Ali nosijo tudi kakšen pomen za sodobnega človeka?

Na takšna in podobna vprašanja odgovarjamo v novi številki. Med drugim objavljamo papežev nagovor v priprošnji za prenehanje pandemije, v katerem razlaga evangeljski odlomek o viharju na morju (Mr 4,35-41). V razlagi odlomka Stare zaveze ob psalmu 143 poskušamo razumeti tegobe in stiske psalmista, ki jih ta izroča Gospodu. V razlagi odlomka Jezusove ozdravitve sključene žene se sprašujemo in odkrivamo, kako je Jezus videl stisko bolnih in njihovo izolacijo in kako se je z njo soočal. V novi rubriki »Pavlova občestva« odpremo vprašanje aktualnosti Pavlove pisateljske dejavnosti – ali nam lahko Pavlovo reševanje korintskih težav pomaga tudi pri preživljanju in vrednotenju trenutnih kriz v Cerkvi in v družbi? Z Origenom, ki Jezusa imenuje »zdravnik«, razmišljamo o pomenu in simbolizmu svetopisemske bolezni gobavosti … Vse to in še mnogo več si lahko preberete v novi številki.

Predogled nove številke – in celotno kazalo z naslovi vseh prispevkov – si lahko ogledate tukaj.

Revijo lahko naročite tukaj.

Naslednja številka revije Božja beseda danes bo izšla v decembra 2020.