Na veliki četrtek bo papež umil noge 11 migrantom in eni delavki

Papež Frančišek bo jutri, na veliki četrtek, spomin Gospodove zadnje večerje obhajal v sprejemnem centru za prosilce za azil v kraju Castelnuovo di Porto. Gre za strukturo, ki jo vodi socialna zadruga Auxilium. Le-ta je novico, ki je bila javnosti naznanjena včeraj, sprejela z veseljem in hvaležnostjo.

Med 892 migranti, ki trenutno prebivajo v 177 sobah v strukturi, dela 114 delavcev zadruge. Sveti oče bo med obredom noge umil 11 migrantom in eni izmed delavk, italijanski katoličanki. Med migranti pa bodo štirje mladi nigerijski katoličani, tri koptske kristjanke iz Eritreje, trije muslimani iz Sirije, Pakistana in Malija ter mladi Indijec hindujske vere. Večina oseb v centru so sicer pripadniki islama. Med kristjani je poleg katoličanov tudi veliko koptov in protestantov. Kot so sporočili iz zadruge, doslej med njimi ni bilo nikoli niti najmanjšega spora, ki bi bil posledica različnih verskih pripadnosti. Po oznanilu novice o skorajšnjem papeževem prihodu se je med vsemi, tako gosti kot zaposlenimi v centru, razširilo veliko navdušenje in pričakovanje.

Gre za še eno »gesto usmiljenja« svetega očeta do milijonov oseb, ki se podajajo na »potovanje upanja«. Ko se bo sklonil, da bi umil noge migrantov in beguncev, bo vsem pomagal zbuditi vest iz brezbrižnosti. Pomagal nam bo začutiti odgovornost, da bi poskrbeli za tiste, ki so zbežali v iskanju boljšega življenja. Tako so prepričani v socialni zadrugi Auxilium, ki je znotraj sistema sprejemanja na nacionalni ravni aktivna od leta 2007 dalje. Leta 1999 so jo sicer ustanovili Angelo Chiorazzo in skupina študentov iz italijanske dežele Bazilikate. Vodila jih je želja, da bi se dejavno zavzeli za vse, ki so del zapletenega sveta socialnih stisk. Navdihovali so se v družbenem nauku Cerkve. Posebno odgovornost glede pomoči migrantom je zadruga začutila po obisku papeža Frančiška na Lampedusi na začetku njegovega pontifikata. Upravljanje centra v kraju Castelnuovo di Porto pa je Auxilium prevzela 7. aprila 2014.

Vir: Radio Vatikan.